Landsbygdsnätverket

Inspirerande exempel

Det händer många spännande saker runt om i landet! Här publicerar vi artiklar som kan ge dig inspiration i ditt arbete.

Filtrera på kategori

Från gård till bord - lokal mat på tallriken

Hur kan offentliga kök få tillgång till lokalt producerade livsmedel? Bondens skafferi är en grossist som fungerar som länk till lokala producenter i Skåne.

Måltiden är en viktig del i den personcentrerade vården

I Region Kronoberg får patienter komponera sin egen måltid utifrån en meny av förrätter, varmrätter och efterrätter. Egna val gör att mer mat hamnar i magen.

Pedagogik, odling och livsmedelsstrategi – allt hänger ihop

På förskolan BarnCompaniet i Boden jobbar man med hållbarhetsfrågor genom att knyta samman måltider, odling och pedagogik.

Lärande hållbara måltider - hållbarhetsarbete som inte är eldsjälsberoende

Göteborgs stad har utvecklat en långsiktig modell för att hjälpa skolor och förskolor att bedriva ett strategiskt hållbarhetsarbete där måltiderna och pedagogiken knyts samman.

Skolodling och samisk kultur hand i hand

Sameskolan i Jokkmokk har med hjälp av Hushållningssällskapet anlagt en skolträdgård som kompletterar undervisningen kring samiska traditioner och livsmedelsförsörjning.

Att odla så nära matgästen som möjligt

Strängnäs kommun har startat ett projekt med pallkragsodlingar, som förutom att ge råvaror till köken, också ska ingå i verksamheten för såväl unga som gamla.

Trolleri med räddade råvaror ger oväntade maträtter i skolan

På Backaskolan i Härryda kommun är lunchen en överraskning varje dag, de har nämligen ingen fast matsedel. Soppa på cocktailtomater, fikonmarmelad, hela grillade grönsaker – det är vardagsmat när maten lagas utifrån leveranser av råvaror som annars skulle ha kasserats av grossisten.

Odling ger en livslång positiv relation till maten

På Hamiltons förskola i Helsingborg är odling en viktig del i det pedagogiska arbetet. Barnen får utforska och lära sig nya smaker av det som odlingen ger och som de tillagar tillsammans.

Grönt lärande och prisbelönt kök på Vallens miljöskola

På Vallens miljöskola som ligger drygt en mil nordväst om Sundsvall spirar det redan inomhus, snart även i pallkragar och växthus på skolgården. Gurkor, tomater, squash, en hel solrosskog, blåklint, ringblommor, potatis, sädesslag och ärtskott är några av de växter och grönsaker som eleverna på skolan sår, sköter om och skördar varje år.

Lake på menyn i Ödeshögs äldreboende

På Solgårdens äldreboende i Ödeshög händer det att de boende serveras en smakrik soppa på den inte så vanliga fisken lake som är fiskad i den stora intilliggande sjön Vättern. Detta är en del i kommunens strategi att servera offentliga måltider med råvaror från närområdet.

FoodBoost - ett årshjul för att få snurr på god, snygg, nyttig och lärorik mat

För att inspirera och bredda kunskapen kring mat använder Klippans kommun FoodBoost-hjulet - ett koncept för att knyta samman maten som serveras med pedagogiken.

Smarta e-tjänsten som förebygger undernäring

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholm har tagit fram en e-tjänst för att förebygga undernäring hos äldre. E-tjänsten är fylld av tips, information och recept som enkelt kan nås från mobilen.

Skolan där alla äter vegetariskt

På Globala gymnasiet i Stockholm är skollunchen helt vegetarisk. Fokus ligger på att laga näringsriktig och välsmakande mat från grunden.

Samarbeten som får bygden att leva året om

Munkedals kommun samarbetar med flera lokala producenter och leverantörer. Nyckeln är god kommunikation. Genom att förstå varandras behov gynnas både kommunen och de lokala aktörerna.

Sjukt bra mat – Region Kalmar län skapar aptit hos patienterna

Genom att börja laga maten från grunden och anställa måltidsvärdar som arbetar ute i avdelningsköken har Region Kalmar län lyckats gå från botten till toppen i patientenkätundersökningar.

Lokala skafferier för en levande landsbygd

Bodens kommun har tecknat skafferiavtal med lanthandlare på två orter. Krav har ställts på att butik ska finnas på orten och att de kan administrera hämtköp.

Matglädje på menyn med de äldres egna recept

På Tubberödshus och Lilldals äldreboende på Tjörn är måltiden en integrerad del i omsorgsarbetet och de boende är med och planerar menyn.

Kommunens egna kor ger mer än bara kött

Ludvika kommuns kor håller inte bara markerna öppna, de ingår i såväl integrations- som förskoleverksamhet. Och måltidsverksamheten får kött av högsta kvalitet.

Örebro läns godaste hållbara recept

I ett projekt i Örebro län deltog 42 kök från sjukhus, skola och äldreomsorg för att utveckla och sprida metoder för hållbara måltider. Resultatet blev bland annat två receptsamlingar.

Spjutspetsmåltider för framtida generationers hälsa och miljö

Maten vi äter har stor påverkan på vår hälsa, vår miljö och vårt klimat. I Södertälje kommun har politikerna beslutat att den mat som serveras ska utgå från ett hållbarhetsperspektiv.

Organisationen viktig för att locka nya kockar till de offentliga köken

Med en decentraliserad organisation, där kocken har stor frihet, har Skövde kommun lyckats locka till sig ny kompetent personal.

Kor i kommunens tjänst

I Härjedalens kommun har man upphandlat en tjänst där kor håller landskapet öppet. På köpet får man lokalt kött till de offentliga köken.

Pensionärer lunchar i skolan

Minskat matsvinn och bättre stämning vid borden är några av resultaten av att skolrestauranger i Skärholmen öppnats upp för pensionärer.

Trerätters middag till de boende - tack vare informell kommunikation

På vård- och omsorgsboendet Bysjöstrand i Ockelbo kommun förvandlas samlingssalen till restaurang varannan fredag. Med vacker dukning, musik och en trerätters buffémåltid har matglädjen och aptiten ökat hos de boende.

Matpatruller höjer livskvalitén för äldre

För att ta reda på hur måltidssituationen ser ut för de som äter mat inom äldreomsorgen eller hemtjänsten startade SPF Seniorerna initiativet Matpatrullen.

Frukostklubb i skolan bidrar med mer än bara energi

Att äta frukost är viktigt för att orka med skolarbetet men de frukostklubbar som Röda Korsets Ungdomsförbund driver fyller också ett socialt syfte.

Kött från den lokala bonden – med studiebesök för alla skolelever på köpet

Från jord till bord. I Marks kommun i Västergötland ska alla barn kunna lära sig mer om var maten de äter kommer ifrån.

Hundra procent svenskt tack vare tydliga och konsekventa krav

Region Gotland har under lång tid fört dialog med de lokala grossisterna utifrån sin måltidspolicy. Det har gett resultat.

Med Agenda 2030 som vägledare i skolköket

I Vaxholms stad är målsättning att skapa en hållbar framtid för barnen. Därför jobbar man med konkreta hållbarhetsmål inom måltidsverksamheten.

Måltidsnyckeln väcker barnens nyfikenhet på mat

Barnens matresa börjar på förskolan med kreativt utforskande som skapar matglädje. Genom projektet Måltidsnyckeln tar förskolorna i Västerhaninge ett helhetsgrepp kring maten.

Höga krav och små volymer - Rättvik upphandlar med mod för hållbarhet

Genom aktiv kontakt har Rättviks kommun lyckats få fler lokala leverantörer att lämna anbud vid de senaste upphandlingarna.

Måltidsmässa i Uppsala

Offentliga gastronomer håller sig uppdaterade och inspirerade med lokal måltidsmässa.

Receptbok med klimatsmart mat

Vad sägs om "Odlarens omelett med marinerade vaxbönor" eller "Vildsvins- och rotsaksgryta" till lunch? Klimatrådet i Jönköping har tagit fram recept till en hållbar inspirationsmeny.

Så upphandlar Tingsryds kommun frukt och grönt från lokala odlare

Tingsryds kommun har genomfört en upphandling av frukt och grönt i säsong vilket har lett till att de exempelvis kan servera närodlade jordgubbar.

Att odla sina egna grönsaker ger matglada och medvetna barn

Som en del i konceptet "Food for life" får eleverna i årskurs två i Vadstena och Ödeshögs kommuner odla egna grönsaker i samarbete med en lokal grönsaksodling.

Bryggergården skapar matglädje för dementa

Köpenhamns kommun arbetar långsiktigt och målinriktat för att höja kvalitén på sina offentliga måltider.

Så ska nyanländas matkunskap tas till vara

Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? I denna tredje och sista artikel berättar vi om projektet Mika i Katrineholms kommun.

Utbildning och praktik för nyanlända leder till jobb i köken

Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? I denna andra artikel av tre berättar vi om projektet Future kitchen.

Nyanlända i köken ger dubbla vinster i Avesta

Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? I denna första artikel av tre berättar vi om Avesta kommuns arbete.

Kioskvagn inom äldreomsorgen skapar mervärden

I Kävlinge kommun har ett koncept med en kioskvagn bidragit till valfrihet och individanpassning inom äldreomsorgen.

Livsmedelsmässa – ett sätt att få in mer lokal mat i de kommunala köken?

Hur kan man få fler lokala leverantörer att delta i kommunernas livsmedelsupphandling? Åtta kommuner i norra Bohuslän har gått samman för att skapa en årlig livsmedelsmässa.

Coola kockar i Bollebygd

Bollebygds kommun arbetar med att göra förskolebarn och elever delaktiga i köken.

Måltidsvännerna sprider sig över landet

Gemenskap är en viktig del av måltiden. Många kommuner jobbar nu med måltidsvänner för att bryta äldres ensamhet.

Validering av personal - en del av lösningen på kockbristen?

Kils kommun erbjuder kockvalideringstjänst till sina värmländska grannar. Ett gott exempel på samverkan.

Ängelholm upphandlar grönsaker med säsongsprissättning

Ängelholms kommun gjorde 2017 en lyckad upphandling av grönsaker på ett nytt och innovativt sätt. Prissättningen innebar att det blev en inbyggd styrning mot säsongsanpassning av menyerna.

Politiker skapar förutsättningar för bra måltider i Boxholm

I Boxholms kommun har måltidsorganisationen ett helhjärtat stöd från politikerna att arbeta enligt konceptet "Food for life" för att höja kvalitén på måltiderna och ta tillvara dem för lärande kring hållbara och hälsosamma matvanor.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster