Verksamhetsövergripande • Uppsala län
Att starta olika maskiner vid olika tidpunkter och använda reducerad effekt på ugnarna är två beteendeförändringar som bidragit till att kapa eltoppar i köken. Med en ökad medvetenhet om energiåtgång och förändrade rutiner minskade elanvändningen med uppåt 30 procent.
Att utforska olika sätt att jämna ut effektanvändningen i storkök.
I projektet Flex-o-Mat genomfördes mätningar i skolkök och bland annat testades hur ett ändrat körsätt och beteendeförändringar i köken kan reducera effekttoppar. Ett exempel är att starta och stoppa de olika köksapparaterna i sekvenser, så att användningen sprids ut över tid. Under hösten 2022 undersöktes även vilka tekniska lösningar som kan vara möjliga för att jämna ut effektuttaget.
Projektet Flex-o-Mat drivs av STUNS Energi tillsammans med Skolfastigheter, Måltidsservice i Uppsala kommun och CIT Energy Management. Projektet finansieras av Energimyndigheten.
Ett förändrat körsätt i köket sänker eleffektuttaget vid matlagning avsevärt, ungefär 25-30 procent.
Vi har tagit fram en lathund för effektsmart beteende i köken, samt en presentation som förklarar för köken varför de behöver arbeta effektsmart. Målet är att våra tillagningskök i skolorna ska få skärmar uppsatta i köket, så att de kan bli medvetna om maskinernas effektpåverkan.
Mer om projektet finns på STUNS hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Ta del av bland annat en lathund för minskad elanvändning på Relivs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Måltidsservice, Uppsala kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.