• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Friluftsdagar med mat bra för hälsa och miljö
Två elever äter lunch utomhus en vintrig dag.
Delaktighet
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Friluftsdagar med mat bra för hälsa och miljö

Grundskola • Västra Götalands län

Genom att göra maten till en naturlig del av friluftsdagen kan elever få ny kunskap om hälsosam mat som också är bra för miljö och klimat. I den annorlunda miljön är eleverna dessutom benägna att äta mer och testa nytt.

Vårt mål

Vi ville öka lärandet om hållbar mat, speciellt med fokus på utematlagning, genom att planera in matrelaterade aktiviteter tillsammans med lärarna under tre friluftsdagar med heldagsvandringar för årskurs 7.

Så gjorde vi

I ämnet hem- och konsumentkunskap bakade elever mellanmålsbars till friluftsdagarna.

Tipspromenad med fokus på hållbarhet, mat och allemansrätt genomfördes under vandringen. Växtbaserad utomhuslunch tillagades på muurikkor. I samband med måltidsstoppet fick eleverna information och inspiration kring hälsosam och klimatsmart utflyktsmat och hur man kan tänka när man planerar för en bra måltid utomhus.

Samarbeten

Måltidsavdelningen har samarbetat med hemkunskapslärare och idrottslärare.

Resultat

Väldigt lyckade dagar, som visade hur maten kan vara en naturlig del av det pedagogiska uppdraget och tillföra nya perspektiv och upplevelser. Elever uppfattade att de lärt sig nya saker och lärare upplevde att samarbetet berikat friluftsdagarna. Måltidsavdelningen upplevde att barnen var mer benägna att äta, och mer intresserade av maten, i den annorlunda utomhusmiljön. De flesta var hungriga och sugna på den växtbaserade maten som serverades.

Utmaningar

Specialkost och anpassad måltid behöver planeras noga. Utmaning att få till utematlagning inom ordinarie köksbemanning, men med god planering och samarbete tänker vi att det går.

Våra tankar framåt

Detta koncept kan användas på fler friluftsdagar framöver. Tips är att använda färdiga tipspromenader, som finns att tillgå på internet, och att låna böcker om utomhusmatlagning på biblioteket för inspiration och information.

Läs mer

Kolla gärna in vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och följ oss på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsavdelningen i Munkedals kommun

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter