• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Köksuppdrag ger yrkeskoll och möjlighet att påverka
Kollage med fyra elever som hjälper till i skolkök.
Delaktighet

Köksuppdrag ger yrkeskoll och möjlighet att påverka

Grundskola • Dalarnas län

Delaktigheten har ökat sedan åttondeklassarna fick ta plats i köket. På sikt hoppas kostorganisationen att det ska leda till bättre kompetensförsörjning.

Vårt mål

Genom ökat elevinflytande vill vi att mer mat ska hamna i magen. En LUPP-undersökning har visat att eleverna vill vara med och påverka både maten och måltidsupplevelsen. Vi vill också att eleverna blir nyfikna på kockyrket – så att en del av dem väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet när det är dags för gymnasieval och vi får en bra kompetensförsörjning i framtiden.

Så gjorde vi

Vi har börjat med matsalsvärdar på Morkarlbyhöjdens högstadieskola. Det är ett gemensamt initiativ från kostorganisationen och skolan. Vi har en engagerad rektor som ser måltiden som en viktig del av skoldagen, så eleverna får gå ifrån lektioner för detta uppdrag.

Alla elever i årskurs åtta är matsalsvärdar enligt ett rullande schema. I en timme per gång är det två elever från samma klass som hjälper till i kökets arbete. Det kan handla om att göra grönkålchips, dela morotsstavar, rulla köttbullar eller hjälpa till med annan matlagning. Att en klass har ansvar varje vecka skapar stolthet hos eleverna.

Kockyrket är ett bristyrke och genom att träffa våra engagerade kockar vill vi att fler elever ska intressera sig för arbete i offentliga kök. Klass åtta en bra tid för det, eftersom eleverna hunnit bli varma i kläderna efter flytten till högstadieskolan och samtidigt har lite tid kvar innan de ska söka till gymnasiet.

Vi gör också satsningar för att öka delaktigheten bland elever i andra åldersgrupper. I förskolan har vi till exempel ett koncept med minikockar, där barnen får hjälpa till i köket. På gymnasiet får eleverna vara med och ta fram maträtter till menyn.

En griffeltavla där det står vad som är dagens lunch samt att veckans matsalsvärdar är klass 8C.

Samarbeten

Vi har ett tajt samarbete mellan kostorganisationen och skolan.

Resultat

Åttondeklassarna känner sig delaktiga och får en ökad förståelse för skolmåltiden. Eleverna får relationer till kockarna och får se vilket otroligt jobb som görs i köket. De får en viktig inblick i kockyrket och många elever går in i uppdraget som matsalsvärd med stort intresse.

För elever som har det lite tuffare i skolan kan uppdraget som matsalsvärd bidra till att de får känna sig duktiga. En del elever som tycker att det är jobbigt med teoretiska lektioner kan glänsa i köket, när de får göra något praktiskt.

Eftersom satsningen påbörjades vårterminen 2023 dröjer det innan vi kan se om intresset för att söka till restaurang- och livsmedelsprogrammet ökar.

Våra tankar framåt

Vi vill jobba ännu mer med att öka barns och elevers inflytande och delaktighet, från förskola till gymnasieskola.

Läs mer

Följ oss gärna på Instagram: @morkarlbyhojdensskola_koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Mora kommun

Andreas Hermansson, kostchef

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter