Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg, Verksamhetsövergripande • Stockholms län
I Huddinge kommun har man sett behov av en ny utbildning i matsäkerhet anpassad för kris, som alla som jobbar med måltider ska ta del av. Utbildningen kommer i framtiden vävas in som en del i grundkursen om livsmedelshygien och egenkontroll.
Vi ville höja kunskapen om matsäkerhet vid krissituationer, samt att ta fram en egenkontroll för styrning av matsäkerhet vid kris. Vi vet hur vi arbetar med livsmedelssäkerhet i vanliga fall. Men vilka rutiner ska vi ha vid en kris, exempelvis om det är bristande kvalitet på vattnet – vilka rutiner ska vi ha kring handtvätt? Vi arbetar med mat till äldre och multisjuka så inget får bli fel.
Det utbildningsföretag som vi har upphandlat, och som vi arbetar med i vanliga fall när det gäller livsmedelshygien, fick i uppdrag att utbilda personalen inom matsäkerhet i kris. Först genomförde de en pilotutbildning och nu har vi gemensamt skruvat på den för att det ska bli mer träffsäkert.
Utbildningen är fyra timmar. Utgångspunkten är hur man ska tänka hygien i tillagningskök. Med utbildarna tränar vi hands on, vad händer vid olika typer av kriser, ingen el, inget vatten, störningar i IT/telefoni, osv. Utbildningen har resulterat i krismenyer och handlingsplaner för livsmedelshygien i kris, materialet kommer att finnas i krispärmen, tillsammans med våra övriga rutiner för kris.
Utbildningsföretag.
Det blev en användbar och nyttig utbildning som dessutom har upplevts populär bland personalen. Utbildningen ger trygghet tillsammans med materialet till krispärmen. Deltagarna har fått reflektera kring utmaningarna i sina egna roller i olika situationer och också tycka till. Det är bra att det blir en gemensam grund att stå på, med gemensamt material.
Detta var en ny frågeställning för utbildarna. De har därför tagit fram ett helt nytt material och ny utbildning. Det har varit viktigt att hitta rätt nivå på utbildningen, vi ville också att det verkligen skulle bli hands-on, ”så här gör man”, anpassat för vår verksamhet.
Väldigt uppskattat av personalen, särskilt att det är konkret. Under utbildningen får man tydligt veta vad man ska göra vid olika typer av scenarion. I krispärmen finns nu också krismenyer med tillhörande recept utskrivna och handlingsplaner för livsmedelshygien, steg för steg.
Fortsätta utbilda vår personal under detta året, totalt räknar vi med att ca 200 medarbetare ska ha gått utbildningen vid årets slut. Förutom personal i vår egen förvaltning som är socialförvaltningen kommer kökspersonal inom barn och utbildning också att omfattas. I framtiden tänker vi att livsmedelshygien i kris blir en del av grundutbildning i livsmedelshygien som all nya personal som hanterar oförpackade livsmedel tar del av. Vår utbildningsanordnare får i uppdrag att ta fram ett gemensamt koncept.
Madeleine Becker, kostchef
Huddinge kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.