Förskola, Grundskola, Gymnasium • Västra Götalands län
Rätten till medicinsk specialkost och anpassade måltider ska vara en del av omsorgsinsatsen som helhet. En vägledning skapar förutsättningar för Skaraborgs 15 kommuner samt sjukvården att ge ett likvärdigt bemötande.
Målsättningen har varit att ge förutsättningar till likvärdigt bemötande av barn och unga när det gäller rätten till medicinsk specialkost och anpassade måltider. Vi har också velat skapa samsyn mellan Skaraborgs förskolor och skolor samt Skaraborgs sjukhus.
Andelen barn med selektivt ätande har ökat. Vi tog upp det i den delregionala samverkansgruppen för barn och unga i Skaraborg. I gruppen deltar representanter från primärvård, specialistvård, tandvård, mödravård, skola och elevhälsa med mera.
Samverkansgruppen gav en arbetsgrupp i uppdrag att ta fram en vägledning för medicinsk specialkost och anpassade måltider, samt ett standardiserat sjukvårdsintyg.
Arbetsgruppen bestod av representanter från skola, elevhälsa, måltidsverksamhet, primärvård, barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomsmedicin, habilitering barn och ungdom samt ett processtöd från Vårdsamverkan barn och unga i Skaraborg. Med i processen har även en kommunikatör funnits.
Arbetsgruppen tog fram förslag på en delregional vägledning för medicinsk specialkost och anpassade måltider som våren 2024 antogs i Vårdsamverkan barn och unga i Skaraborg. Gruppen tog även fram en delregional mall för sjukvårdsintyg.
För att lyfta måltidsmiljöns stora betydelse för barn och unga ordnades en konferens då även den delregionala vägledningen belystes. På konferensen deltog:
Eftersom vägledningen enbart varit aktuell under höstterminen 2024 är det för tidigt att se några resultat av den nya vägledningen. Känslan är dock att den offentliga måltidens betydelse för förskole- och skoldagen har fått större ljus på sig. Förhoppningen är att vägledningen inte enbart ska göra tillvaron bättre för barn med selektivt ätande – det ska bli bättre för alla när måltidsmiljön, viktiga vuxna och god mat samspelar.
Som alltid när nya riktlinjer och rutiner ska göras finns det massor av detaljer som måste diskuteras och det tar mycket tid. Den största kraften i detta arbete är att samtliga kommuner i Skaraborg gått samman i samtalet med delregionens sjukhus. En ensam kommuns vilja gentemot vården kan vara svår att tillmötesgå men med gemensamma krafter kommer man längre.
Lokalt i varje kommun kan det vara en utmaning att bygga broar mellan verksamheterna. Det är ett nytt arbetssätt för vissa och det måste få ta tid.
För att få en bred bas som gör att fler barn och unga äter mer av våra offentliga måltider ser nu varje kommun över sitt utbud både i den fysiska miljön såsom ljud och ljus, men även pedagogiska måltider samt vilken mat som serveras.
En animerad film produceras under hösten som förklarar vägledningen på ett pedagogiskt vis.
Här kan du ta del av dokumentet Delregional vägledning – medicins specialkost och anpassade måltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt intygsmallen för medicinsk specialkost och anpassade måltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Ida Henriksson, måltidsutvecklare
Sektor Service, Måltidsavdelningen
Skövde kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.