• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Samsyn kring specialkost och anpassade måltider
Barn äter pasta med gaffel
Kompetens

Vägledning ger samsyn kring specialkost och anpassade måltider

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Västra Götalands län

Rätten till medicinsk specialkost och anpassade måltider ska vara en del av omsorgsinsatsen som helhet. En vägledning skapar förutsättningar för Skaraborgs 15 kommuner samt sjukvården att ge ett likvärdigt bemötande.

Vårt mål

Målsättningen har varit att ge förutsättningar till likvärdigt bemötande av barn och unga när det gäller rätten till medicinsk specialkost och anpassade måltider. Vi har också velat skapa samsyn mellan Skaraborgs förskolor och skolor samt Skaraborgs sjukhus.

Så gjorde vi

Andelen barn med selektivt ätande har ökat. Vi tog upp det i den delregionala samverkansgruppen för barn och unga i Skaraborg. I gruppen deltar representanter från primärvård, specialistvård, tandvård, mödravård, skola och elevhälsa med mera.

Samverkansgruppen gav en arbetsgrupp i uppdrag att ta fram en vägledning för medicinsk specialkost och anpassade måltider, samt ett standardiserat sjukvårdsintyg.

Arbetsgruppen bestod av representanter från skola, elevhälsa, måltidsverksamhet, primärvård, barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomsmedicin, habilitering barn och ungdom samt ett processtöd från Vårdsamverkan barn och unga i Skaraborg. Med i processen har även en kommunikatör funnits.

Arbetsgruppen tog fram förslag på en delregional vägledning för medicinsk specialkost och anpassade måltider som våren 2024 antogs i Vårdsamverkan barn och unga i Skaraborg. Gruppen tog även fram en delregional mall för sjukvårdsintyg.

För att lyfta måltidsmiljöns stora betydelse för barn och unga ordnades en konferens då även den delregionala vägledningen belystes. På konferensen deltog:

  • Folkhälsostrateger som berättade om mobilt dialoglabb för ökat elevinflytande
  • ung kommunutvecklare som pratade om den offentliga måltiden ur sitt perspektiv med selektiv ätstörning
  • Livsmedelsverket som pratade om det viktiga uppdraget som offentliga måltider har.
  • Specialpedagogiska skolmyndigheten berättade om de offentliga måltiderna ur ett NPF-perspektiv.

Resultat

    • Från höstterminen 2024 finns ett dokument som fungerar som vägledning för förskolor och skolor inom Skaraborg, för att ge förutsättningar för ett likvärdigt omhändertagande av barn och unga gällande medicinsk specialkost och anpassade måltider.
    • Nu finns en gemensam intygsmall som vården utgår från när sjukvårdsintyg skrivs.
    • För att vägledningen ska få effekt behöver nu alla kommuner skapa egna rutiner som går i linje med vägledningen. När detta är gjort finns stora möjligheter att barn med selektivt ätande får mer mat i magen och möjlighet till utveckling där även verksamheten dokumenterar och följer upp hur processen gått.
    • Runt om i kommunerna i Skaraborg har dörrar öppnats mellan verksamheterna med måltidsmiljöns betydelse i centrum. Även flera måltidsverksamheter har gjort förändringar i utbudet för att ”bredda basen” så att fler äter mer. Detta har gjorts bland annat genom att erbjuda fler oblandade grönsaker, fler knäckebröd och att se över utbudet generellt i menyn.
    Brödbullar i bakgrunden. Ett dokument med vägledning för medicinsk specialkost och anpassade måltider.

    Eftersom vägledningen enbart varit aktuell under höstterminen 2024 är det för tidigt att se några resultat av den nya vägledningen. Känslan är dock att den offentliga måltidens betydelse för förskole- och skoldagen har fått större ljus på sig. Förhoppningen är att vägledningen inte enbart ska göra tillvaron bättre för barn med selektivt ätande – det ska bli bättre för alla när måltidsmiljön, viktiga vuxna och god mat samspelar.

    Utmaningar

    Som alltid när nya riktlinjer och rutiner ska göras finns det massor av detaljer som måste diskuteras och det tar mycket tid. Den största kraften i detta arbete är att samtliga kommuner i Skaraborg gått samman i samtalet med delregionens sjukhus. En ensam kommuns vilja gentemot vården kan vara svår att tillmötesgå men med gemensamma krafter kommer man längre.

    Lokalt i varje kommun kan det vara en utmaning att bygga broar mellan verksamheterna. Det är ett nytt arbetssätt för vissa och det måste få ta tid.

    Våra tankar framåt

    För att få en bred bas som gör att fler barn och unga äter mer av våra offentliga måltider ser nu varje kommun över sitt utbud både i den fysiska miljön såsom ljud och ljus, men även pedagogiska måltider samt vilken mat som serveras.

    En animerad film produceras under hösten som förklarar vägledningen på ett pedagogiskt vis.

    Läs mer

    Här kan du ta del av dokumentet Delregional vägledning – medicins specialkost och anpassade måltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt intygsmallen för medicinsk specialkost och anpassade måltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

     

    Vi som lämnat erfarenheten

    Ida Henriksson, måltidsutvecklare

    Sektor Service, Måltidsavdelningen

    Skövde kommun

    Upptäck mer

    • Kompetens
      2023-02-28

      Handbok för specialkost och anpassade måltider

      Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

    • Delaktighet
      Kompetens
      2023-02-06

      Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

      På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

    • Elever får mat serverad från en foodtruck.
      Delaktighet
      Kompetens
      Måltiden som pedagogiskt verktyg
      2023-02-06

      Food truck introducerar närproducerade råvaror

      En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter.

     

    Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

    Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
    Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

    Logotype Landsbygdsnätverket
    Logotype Landsbygdsnätverket
    Logotype EU
    • Tillgänglighetsredogörelse
    • Cookies (Kakor) och analys
    • Hantering av personuppgifter