• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Smakpanel väljer nya rätter till menyn
Ålandspannkaka med sylt och grädde.
Delaktighet

Smakpanel väljer nya rätter till menyn

Äldreomsorg • Stockholms län

Varannan månad får äldre betygsätta nya rätter. Det som smakar bäst läggs till i den ordinarie menyn.

Vårt mål

Vi ville öka de boendes och personalens delaktighet gällande menyplanering.

Så gjorde vi

Varannan månad bjuds två boende och en personal (från fyra av våra enheter) in till vårt kök. De bjuds på aptitretare, varmrätt och dessert i små portioner. Rätterna de får smaka har inte tidigare varit på menyn. Varje deltagare får ett bedömningsformulär för att betygsätta smak, konsistens och utseende på respektive rätt. Detta sammanställs sedan och de rätter som får högst betyg läggs till på matsedeln.

Samarbeten

Smakpanelen sker genom samarbete mellan köket, dietist, personal och boende.

Resultat

Smakpanelen är mycket uppskattad. Det blir en utflykt för många av våra boende och de får, förutom att smaka på nya rätter, också träffa kockar och andra boende.

Ett dukat bord med utvärderingsblanketter.

Utmaningar

I det vardagliga arbetet är det en utmaning för oss att vi skickar mat till fem enheter. Så i vardagen träffar inte personalen eller de boende kockarna. I och med smakpanelen skapas en personlig kontakt, vilket är positivt.

Smakpanelen kräver planering, arbete i köket och dukning med mera, men det är inga stora problem.

Det visade utvärderingen

Varje smakapanel utvärderas vad gäller matens betyg. Vi som arbetat med smakpanelen har också en kortare avstämning för att utvärdera varje tillfälle. Deltagarna är mycket positiva, både när de är på plats och vid senare samtal.

Våra tankar framåt

Vårt mål är att fortsätta med smakpanelen regelbundet, så att alla enheter kan delta.

Vi som lämnat erfarenheten

Haninge kommun

Jenny Widén, dietist

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter