• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Utbildning gav ny kunskap om anpassade måltider
Illustration med elev och kock som pratar med varandra.
Kompetens
Måltidsmiljön

Utbildning gav ny kunskap om anpassade måltider

Förskola, Grundskola • Jönköpings län

Hur kan måltidspersonal underlätta för barn med NPF vid skollunchen? I Habo fick personalen ny förståelse vid en utbildning.

Vårt mål

Ökad förståelse bland kökspersonalen om varför vi lagar och serverar anpassade måltider till barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Varför det är viktigt med en anpassad matsedel och varför får de barnen mat i egen låda? Vi ville också ge personalen i måltidsmiljön kunskap och verktyg för att kunna bemöta barnen på ett bra sätt.

Så gjorde vi

Vi genomförde en utbildning som bestod av en föreläsning och därefter arbete i grupper. I grupperna blandades kockar, som lagar maten, och köksbiträden, som möter barnen i skolrestaurangerna. Frågor som diskuterades var bland annat dolda utmaningar kring social samvaro, att kontrollera sina impulser, att styra sin uppmärksamhet och vad kökspersonalen kan göra för att underlätta för barn med NPF.

Samarbeten

Vi anlitade en kognitiv NPF-coach.

Resultat

Vi fick mycket kunskap om vad NPF är och hur det påverkar ett barns aptit och inställning till mat. Vi fick en ökad förståelse för varför barn med NPF behöver anpassad kost och varför det ändå inte alltid blir bra när de kommer till skolrestaurangen.

Våra tankar framåt

Vi behöver tillsammans med skola och elevhälsa hitta samarbetsformer och rutiner för uppföljning och dialog, för komma framåt i det långsiktiga arbetet med att barnen ska äta mer av den vanliga maten.

Kan vi få barn med NPF att må bättre skulle det påverka både klasskamrater och pedagoger på ett positivt sätt och det skulle bli en win-winsituation för alla, inte minst i klassrummen.

Vi som lämnat erfarenheten

Habo Kost

Lena Bergström, kostchef

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter