Landsbygdsnätverket

Hållbara offentliga måltider gör skillnad för folkhälsan. De förebygger hälsoproblem och sjukdomar.

Exempel: Skolans måltidsuppdrag ur ett hälsoperspektiv

Läs mer om Skolmatsakademins webbinarieserie om folkhälsa och skolmåltider.

Exempel: Hälsofrämjande sjukhusmåltider

Dietisternas riksförbund driver ett projekt som handlar om att se sjukhusmåltiden som ett pedagogiskt verktyg i det hälsofrämjande arbetet och att integrera måltiden i vården. Det handlar också om att sjukhuskosten kan användas som ett pedagogiskt redskap att inspirera och motivera till hälsosamma matvanor. Läs mer om projektet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hållbara matvanor förändrar livskvalitén och bidrar till ett friskare och längre liv.

  • För individen går det att med kostens hjälp förebygga hälsoproblem kopplade till exempelvis övervikt/fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och karies. Även sjukdomar kan förebyggas genom livsstilsförändringar och framförallt genom hälsosam mat. Forskning visar att risken för hjärt- och kärlsjukdoms kan minskas med 30-50 procent och en tredjedel av alla cancerfall kan förebyggas med bra matvanor.
  • Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige. I den senaste sammanställningen från Global Burden of Disease för 2019 utgör våra matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för förlorade levnadsår på grund av ohälsa och död i Sverige. Ett konkret exempel på hur en mindre förändring av matvana för den enskilde kan ge ett stort genomslag på befolkningsnivå: Ett minskat saltintag med 30 procent skulle kunna minska förekomsten av stroke i Sverige med 10 procent.
  • De största riskfaktorerna i våra matvanor är att vi äter för lite: fullkorn, fiber, nötter, frön, frukt, grönsaker, omega 3-fetter och baljväxter samt äter för mycket: salt, charkprodukter, sötade drycker och rött kött. När det gäller barn och unga visar studier att de äter för lite frukt, grönsaker och fullkorn. De flesta får inte heller i sig tillräckligt av det nyttiga fett som finns i fisk, oljor och fröer, däremot får de i sig för mycket mättat fett som finns i smör, grädde och kött. Även saltintaget är för högt för de flesta och kommer bland annat från livsmedel som ost, bröd, charkvaror, hamburgare och pizza.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post