Landsbygdsnätverket

Måltidsmässa i Uppsala

Offentliga gastronomer håller sig uppdaterade och inspirerade med lokal måltidsmässa.

Ett 40-tal utställare, över 400 inbjudna gäster och expertföreläsare – Måltidsmässan som anordnas av Måltidsservice i Uppsala är en återkommande och uppskattad arena för nätverkande och kunskapsinhämtning.

Med ett mål om 100 procent ekologiska livsmedelsinköp i kommunen till år 2023 är det ingen tvekan om vad det är mässan fokuserar på. Leverantörer, inte bara de som kommunen har avtal med, bjuds in att visa upp vilka produkter de har och vad som är på gång ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Det är viktigt att de som arbetar inom måltidsorganisationen hålls uppdaterade på marknaden, säger Malin Holfve som är produktions- och inköpsansvarig på Måltidsservice i Uppsala och den person som har huvudansvar för mässan.

I sju år har mässan anordnats och den har vuxit under årens lopp. Malin Holfve berättar att det är en utmaning att ta tillvara på det som fungerar bra men ändå våga testa nytt och utvecklas.

– Det är viktigt att tänka långsiktigt och få uthållighet i arbetet. Det gäller både för de som planerar mässan men även för deltagarna. Det finns ett stort värde i att mötas år efter år.

Föreläsning
Deltagare

Mässan bär idag sig själv, men planering och förberedelser tar mycket tid och det gäller att starta i tid. Ett av Malins råd för de som är intresserade av att arrangera något liknande är att ta hjälp av medarbetare i organisationen. Utöver sina närmaste kollegor på Måltidsservice har Malin hjälp av sex stycken kockar från köken. De är med i allt från idéplanering till praktiska frågor som val av kläder för de som arbetar på mässan och att hjälpa till som mässvärdar under dagen.

För att så många som möjligt av de anställda, från framför allt de olika köken, ska kunna delta på mässan arrangeras den på en lovdag när det är mindre produktion i de flesta kök. Personal från gymnasieskoleköken går in och täcker upp i de kök som måste vara öppna alla årets dagar, som förskola och äldreomsorg. Även personal i mindre närliggande kommuner, studenter från Uppsala universitet och personer som arbetar med mat eller måltider utanför kommunen bjuds in att delta.

Den 28 september går 2018 års Måltidsmässa av stapeln, men Malin Holfve har redan börjat drömma om hur mässan kan utvecklas framåt.

– Tänk att få dela ut en egen guldgaffel för att lyfta våra medarbetare och den offentliga måltiden. Det behövs mer uppmärksamhet för allt det bra som görs av personalen runtom i kommunens olika kök, säger Malin Holfve.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post