Tingsryds kommun har genomfört en upphandling av frukt och grönt i säsong vilket har lett till att de exempelvis kan servera närodlade jordgubbar.
– Vi har hittat en modell för upphandling av säsongsprodukter och äntligen har vi lyckats teckna två avtal med lokala leverantörer, säger Jens Vikingsson som är måltidschef i Tingsryd kommun.
Upphandlingsprocessen startade med att kommunen hade en tidig dialog med odlare i trakten som visat intresse för att leverera till de kommunala köken. Man fick då bland annat in synpunkter på avtalslängd och krav på produkterna.
Bild från när några av kommunens kockar besökte den nya leverantören Åsnenodlarna.
Efter dialogen valde man att göra ett förfrågningsunderlag med flexibilitet då det gäller avtalslängd och vilka artiklar man vill lämna anbud på, vilket gjorde det möjligt för små odlare att lämna anbud på just sina produkter.
Resultatet blev att man nu har två avtal med lokala odlare som ska leverera äpplen, plommon, jordgubbar, morötter, rödbetor, vitkål, gul- och rödlök, isbergssallad, tomat och gurka. Produkterna är i vissa fall konventionellt odlade och i vissa fall ekologiskt odlade.
Nedan kan du ta del av det förfrågningsunderlag som användes.
Material att ladda ner
Annonserat förfrågningsunderlag, frukt och grönt mindre volym Pdf, 385.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Sortimentsfil 1, Krav fruktlåda samt grönsaker Excel, 11 kB, öppnas i nytt fönster.
Sortimentsfil 2, Säsongsprodukter Excel, 12.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Sortimentsfil 3, Äpplen och plommon i säsong Excel, 9.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Jens Vikingsson, måltidschef
072-740 56 00
jens.vikingsson@tingsryd.se
Senast uppdaterad
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post