Landsbygdsnätverket

Hundra procent svenskt tack vare tydliga och konsekventa krav

Region Gotland har under lång tid fört dialog med de lokala grossisterna utifrån sin måltidspolicy. Det har gett resultat.

Region Gotland har i den senaste upphandlingen av färskt kött, köttprodukter, potatis och rotfrukter, som börjar gälla från oktober 2018, fått anbud med hundra procent svenskt.

– Grossisterna har gjort ett stort jobb med att leta reda på och ta in nya, svenska, produkter i sitt sortiment, berättar Gun Maldesson, upphandlare i Region Gotland.

Att det blev hundra procent svenskt var inte Gun Maldesson beredd på, det var en positiv överraskning när anbuden öppnades.

– Vi har legat på en hög andel svenskt redan tidigare och har under lång tid fört dialog med de lokala grossisterna. Så varken dialogen eller kraven var nya för i år, berättar Gun.

Gun Maldesson

Gun Maldesson

Hon tror snarare att det handlar om att regionen under flera år har varit konsekvent och tydlig med vilka krav de ställer utifrån sin måltidspolicy, som är styrande vid inköp av livsmedel och upphandling av entreprenörer.

– Det är extra glädjande att se att de har lagt ner tid på att hitta svenska beredda produkter som korv, bacon, pålägg och stekar till sitt sortiment, säger Gun. Kanske har de varit lite extra angelägna om att hitta råvaror av hög kvalitet eftersom grossisterna själva bor på ön och det potentiellt sett är deras anhöriga som kommer att serveras den mat som köps in i regionen.

Som en del i Region Gotlands måltidspolicy pågår ett arbete med att klimatanpassa måltiderna. I köken försöker de jobba mer med frukt och grönsaker i säsong. Till exempel genom att byta ut gurka, sallad och tomater mot andra grönsaker eller rotfrukter under vinterhalvåret. Men det är svårt att fasa ut sallad, gurka och tomat från matgästernas preferenser.

– Det är en så invand del i vår syn på vad måltiden ska innehålla, säger Gun.

Nu pågår arbete med att förbereda underlagen inför upphandlingen av det frysta köttet. Där ligger regionen redan på drygt 85 procent svenskt. Men i den upphandlingen finns det fler intressenter och även grossister som inte bor och lever lokalt. Så där kan säkert anbuden komma att se annorlunda ut. Men förhoppningsvis blir det en lika glad överraskning när de anbuden öppnas.

Senast uppdaterad 2018-10-22

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster