Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Jämtlands län

Detta händer i Jämtlands län under Offentliga måltidens dag den 20 oktober 2022.

Krokoms kommun

Goda smaker och tv-besök på Offentliga måltidens dag

Inom förskola, skola och äldreomsorg kommer vi att servera klimatsmarta biffar med gräddsås, rostade rotfrukter, jämtländsk potatis odlad på Frösön, rårörda lingon samt en valfri dessert. Som vegetariskt alternativ kommer vegetariska biffar att serveras.

Vi kommer att få besök av Marcus Noterius på TV4, som kommer hjälpa till med matlagningen i köket i Ås. Ett reportage kommer att sändas på Nyhetsmorgon. Vi kommer även att bjuda in våra politiker. En film från Stocke gård på Frösön, där våra lokala potatisar odlas, kommer att visas. Filmen är producerad tillsammans med Östersunds och Åre kommuner.

Kontakt: Lena Träskvik, tel. 070-65 99 368


Ragunda kommun


Trerätters för de äldre

Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag genom att på våra äldreboenden servera en trerättersmeny.

På skolor och förskolor serveras en kycklingrätt och ett vegetariskt alternativ.

Kontakt: Agneta Lövefelt, tel. 070-205 88 61


Region Jämtland Härjedalen

Offentliga måltidens dag i samiskt tecken

Under Offentliga måltidens dag kommer vi att fokusera på renkött. På Café Entré kommer vi servera Gaahkoe (säckbröd) med bland annat renstek och sallad. I restaurang Kajutan och på sjukhuset (patientkosten) kommer det att serveras en kålpudding gjord på bland annat ren.

Kontakt: Linnea Hellström, tel. 063-15 39 40

 

Åre kommun


Tacka köks- och restaurangpersonalen på skolan

 

På Stamgärde fritidshem, Åre kommun, kommer barnen att rita av sin favoritmåltid från skolan på papper eller på papptallrikar. På Offentliga måltidens dag uppmärksammar vi personalen i vår skolmatsal - och visar vår uppskattning för den goda maten som lagas.

 

Östersunds kommun


Festlig meny med lokala inslag samt en filmpremiär

På Offentliga måltidens dag kommer alla verksamheter inom Östersunds kommun servera extra festlig mat med lokala inslag.

I äldreomsorgen serveras viltgryta på vildsvin med toner av choklad och kaffe (från Åre chokladfabrik och Big Lake Coffee) och kokt Stockepotatis. Till dessert blir det lokalproducerad hjortronglass från Gusto gelato (med lokal mjölk från Rastens mejeri).

Våra förskolor och skolor kan själva anpassa sina menyer, men förslagen till meny är 'tjälaknul' (på norrländsk nötrulle) med blåbärscreme, picklade grönsaker samt krossad, rostad, lokal Stockepotatis eller lingon/enbärschili (på nötkött från Norrland) som serveras med krossad, rostad, lokal Stockepotatis och timjanaioli, samt den vegetariska rätten gulbetspaj med spenat samt Kozzarella från Tivars gårdsmejeri.

För att våra matgäster ska få förståelse för var en del av maten kommer ifrån, har vi tillsammans med Krokom och Åre kommun tagit fram en film där vi besöker Stocke gård, där vår lokala potatis kommer ifrån. Filmen kommer publiceras på Offentliga måltidens dag.

Kontakt: Anni Gederberg, tel. 063-14 34 18

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post