Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Östergötlands län

Detta händer i Östergötlands län under Offentliga måltidens dag den 21 oktober 2021.

Boxholms kommun

Tema lokalproducerade råvaror och vilt/vildsvin

Stenbocksskolans elever i årskurs 7-9 får en föreläsning om jakt och vilt. På restaurang Parketten blir det minimässa med utställare och här bjuds det tilltugg:

  • Glada Bonden
  • Svenska ägg
  • Mellansvenska odlare
  • Vreta Kluster.

I restaurangen serveras 2-rätters meny med fokus på lokalproducerade råvaror och med vildsvin som huvudråvara. Menyn är framtagen i samarbete med Mia Bremer, Restaurang Hörnet, Vadstena.

Plats: Stenbocksskolan.
Tid: Hela dagen.

Kontakt: Markus Gustafsson, tel. 073-806 30 13.

Läs mer om Måltid & Servicelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på hemsidan, Boxholms kommun. Följ @maltidsochseriveboxholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Instagram.


Finspångs kommun


Lunch på Hällestadgårdens äldreboende i Hällestad

På Hällestadgården involveras de boende att duka till fest på Offentliga Måltidens dag. Köket erbjuder en klimatsmart och närproducerad festmeny, där allt är hemlagat. Färsen är närproducerad i Östergötland. Äpplen och rönnbär från den egna trädgården. Potatis, morötter och honung från Grytgöl, kantareller från Hällestadskogarna.
Meny: Vildsvinsfärsbiffar med svamptopping, potatis, gräddsås, rönnbärsgelé och honungsrostade morötter.
Äppeldessert med mandelmassa och vaniljsås

Övriga äldreboenden i Finspångs kommun

På övriga äldreboenden serveras närproducerat hjortkött från Östergötland och morötter från Grytgöl.
Meny: Hjortgryta, potatis, morötter, råkost och inlagd gurka
Dessert: Äppelmaräng med vaniljsås

Skolor och förskolor

På skolor och förskolor dukas det till fest där elever och barn dukar och pyntar borden. Det kommer att serveras elevens favorit som är en tacobuffé med närproducerad vildsvinsfärs.

Kontakt: Inger Tranquist, tel. 0702-98 50 85.


Kinda kommun


Kinda vill uppmärksamma offentliga måltidsdagen genom att servera Vildsvin från Kindas skogar (Basunda gård Björkfors). Lunch på skolorna serveras Tacopytt med vildsvin och vitlökssås. Lunch till äldreboende servera Tacopytt med vildsvin och vitlökssås, Efterrätt serveras äpplekaka med svenska äpplen och vaniljsås,

Kontakt: Anki Bexell, tel. 0730-71 92 62.
Läs mer om Kinda kommun på webbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kost och restaurang, Kinda kommun, finns på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster: @kostochrestaurangkindakommun


Linköpings kommun

Politiker- och kommunledningsbesök samt vildsvinsgryta lagad på lokalproducerade råvaror


Under Offentliga måltidens dag kommer Kost & Restaurang att servera vildsvinsgryta på lokalproducerade råvaror på vårdboende, servicehushus, trygghetsboende, hemtjänstens matlådor och ett antal LSS-boenden. Under dagen kommer äldrenämndens politiker samt kommunledningen att besöka verksamheterna och äta lunch.

Plats: Omsorgens verksamheter.
Tid: Lunchtid.

Kontakt: Åsa Kullberg, 013-207494.

Följ Kost & Restaurang, Linköpings kommun, på Facebooklänk till annan webbplats och @25000portioner på Instagram.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Höstfest på Åleryd

På Åleryd kommer vi att arrangera en höstfest i samband med Offentliga måltidens dag. Temat kommer vara vildsvin och Östergötland. Naturen ska tas in med alla de härliga färger som vi nu väntar in, Då Åleryd är ett vårdboende med många avdelningar lagar vi mat i tio olika kök, nära matgästerna.

Arrangör: Linköpings kommun, Leanlink Åleryd.

Kontakt: Eva Jonsson, tel. 013-208 438.
Följ Leanlink äldreomsorglänk till annan webbplats på Facebook. @aleryd_leanlinklänk till annan webbplats finns på instagram.


Mjölby kommun


Offentliga måltidens dag firas under Östgötaveckan!

På Offentliga måltidens dag serverar vi till lunch en smakrik ugnsfärs på vildsvin från Basunda gård med kokt östgötsk potatis, gräddsås, lingonsylt och pressgurka i våra grund- och gymnasieskolor. På våra vårdboenden kommer det att serveras Wallenbergare på vildsvinsfärs från Basunda gård med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och pressgurka samt till dessert kökets hemlagade björnbärskräm.

Hela veckan uppmärksammas det viktiga jobb som alla i våra offentliga kök utför, våra lokalproducenter och klimatsmarta livsmedel.

Tid: Lunch.
Plats: Förskolor, grundskolor, gymnasium samt vårdboenden.

Kontakt: Marie-Louise Nydahl, tel. 010-234 858 77 eller
Camilla Svedberg Grill, tel. 010-234 855 80.

Mjölby kommuns hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster:

Konton på Instagram:
@mjolbymaltid_lokalvardlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
@vifolkaskolan_kokochmatsallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
@mandalensforskola_koklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
@lundby_koketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
@bokenskokmjolbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
@koketivaderstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
@Koketlindlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
@klammankoketlänk till annan webbplats
@egebykoketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Motala kommun


Närproducerat och vilt

Vi kommer ha en närproducerad vecka i våra verksamheter under v.42. där kommer förskolor, skolor och äldreomsorg vara med. På Offentliga måltidens dag kommer via att servera lokalt producerat viltkött i våra verksamheter. Vi bjuder också in politiker till praktik i våra kök under denna dag

Plats: förskolor, skolor och äldreomsorg.

Kontakt: Robert Ringman, tel. 0141-22 26 98.


Hur gör man knäckebröd - egentligen?

Under Offentliga måltidens dag, då det serveras närproducerad lunch i Motala kommun, uppmärksammar förskolan Marieberg också samarbetet mellan kök och pedagogisk verksamhet! Med måltidspedagogik fångar vi upp "husets" tema Naturkunskap & Teknik. Hur gör man knäckebröd och vilka verktyg använder man i köket ?

Plats: Förskolan Marieberg.

Kontakt: Madeleine Hultmanlänk till annan webbplats, tel. 0141-22 38 39.
Följ @madde_forskolekocklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Instagram.


Norrköpings kommun


Naturbeteskött på menyn

Skolorna serverar naturbeteskött från Bjursund, t.ex. kålpudding, biffar eller köttfärslimpa med sås, potatis, lingon och pressgurka.

Äldreomsorgen bjuder på en trerättersmeny. Skagenröra på kavring, köttgryta med naturbeteskött från Bjursund, potatis, gelé, broccoli och äppelkaka med vispgrädde.

Kontakt: Ingrid Kalm, tel. 011-15 34 52


Region Östergötland - Vreta utbildningscentrum


Hemgjord köttgryta på eget nötkött

Vi kommer att bjuda på våra elever på köttgryta av egenproducerat nötkött. På Vreta utbildningscentrum finns Naturbruksprogrammet med olika inriktningar, Nationell idrottsutbildning inom ridsport (dressyr eller hoppning) och fordon- och transportprogrammets Yrkesförarutbildning.

Plats: Vreta utbildningscentrum.
Tid: Lunch.

Kontakt: Eva Jansson, tel. 013-227939.

Hemsida: Vreta utbildningscentrum.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Facebook: Vreta utbildningscentrumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Vreta Yrkeshögskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Instagram: Vreta utbildningscentrum.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Söderköpings kommun


Lokal mat på menyn

Vi kommer servera en köttfärssoppa på naturbeteskött från Östergötland och andra lokala råvaror.

Plats: Förskolor, grundskolor, gymnasieskola och omsorgsboenden.

Kontakt: Eva-Lott Blixt, tel. 0121-184 67.
Kostenheten i Söderköpings kommun finns på Instagramlänk till annan webbplats.


Vadstena kommun


Tacos och grytor med ekologiskt naturbeteskött

På Offentliga måltidens dag serverar vi rätter lagade med ekologiskt naturbeteskött från lokala leverantören Alvastra Kungsgård.

Kontakt: Kostorganisationen: Malin Olsson,

Förskolor
På förskolor kommer det att serveras tacos med tema höst. Det kommer vara aktiviteter kring måltidspedagogiken hela dagen.

  • Förskolan Omma firar utomhus
    Vi ska ha uteaktivitet och det blir lunch ute där vi lagar höstiga tacos på Muurika. Det blir också sinnespromenad (tipspromenad för alla sinnen) för barnen där de får lukta på, titta på, känna på och smaka...bland annat olika grönsaker, kryddor och annat spännande.
    Kontakt: Hanna Wetter.
    Följ förskolans kök på Instagram: @koketommalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Förskolan Blanka firar med Äppelpäppel, Malte morot och sopmonstret Kompostina
    Vi ska vara ute och ha olika stationer för både sinnen och smak med bland annat äppelpäppel sapere, prövning av olika konsistenser och färger av Malte morot som är månadens grönsak, mandalas och så ska vi få träffa på sopsamlar monstret Kompostina. Vi kommer laga en höstig tacos ute med ekologiskt naturbeteskött från Alvastra Kungsgård och olika tillbehör.

    Kontakt: Jenny Ingman, tel. 010-234 73 22.
    Följ förskolans kök på Instagram: @koketblankalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skolor
På St Persskolan, Katarinaskolan och Petrus Magniskolan serveras tacos med tema höst
kl. 11.00-12.30.

Äldreomsorgen
Wasagården och Vätterngården serveras en höstig nötköttsgryta, till dessert blir det lingonkaka. Det kommer att dukas extra festligt denna dag.


Valdemarsviks kommun


Lokalproducerad lunch

Valdemarsviks kommun kommer att ha närproducerat kött som tema på Offentliga måltidens dag. På matsedel för dagens offentliga måltider:

  • Hemlagade köttbullar med färs från Bjursunds slakteri, rårörda lingon, gräddsås och Smålandspotatis.
  • Morotsbollar med sås och Smålandspotatis.

Tid: Lunch.
Plats: Förskolor, skolor, äldreomsorg.

Kontakt: Karin Pettersson, tel. 012-319 19 89.
Läs mer om Valdemarsviks kommun på hemsidanlänk till annan webbplats. Följ kommunen via Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Producenter på besök i skolan

I Vammarskolans matsal, Folkets hus, får vi besök av representanter av Bjursunds slakteri samt Mossebo gårdsbutik & rökeri som gärna svarar på frågor om sina respektive verksamheter. Här bjuds också på smakprov av hjort, vildsvin, kebab från Mossebo gårdsbutik & rökeri.

Tid: Kl. 11-13.
Plats: Vammarskolans matsal.

Kontakt: Karin Pettersson, tel. 012-319 19 89.
Läs mer om Valdemarsviks kommun på hemsidanlänk till annan webbplats. Följ kommunen via Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Åtvidabergs kommun


Vilt & vildsvin

Inom skola och förskola kommer vi att servera chili con carne på närproducerad vildsvinsfärs från Basunda gård. Inom äldreomsorgen kommer vi servera viltgryta på dovhjort, som vi har återtag på via kommunjägarna.

Kontakt: Jenny Bojmar, tel. 070-368 31 19.
Följ Kost och restaurang, Åtvidaberg, på Facebook.länk till annan webbplats

Ödeshögs kommun


Lunch Solgårdens äldreboende i Ödeshög

I dag serveras det rotmos & fläsklägg, senap. Råvarorna såsom kålrötter, potatis, fläsklägg kommer i från våra lokala producenter. Till dessert så serverar vi en traditionell rulltårtsbakelse som vi dekorerar med otroligt goda och fina hallon från vår fantastiska hallonodling som ligger strax utanför Ödeshög.

Kontakt: Linda Karlsson, tel. 0144-35133.
Följ Ödeshög kommun på Instagram.

 

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster