Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Stockholms län

Detta händer i Stockholms län under Offentliga måltidens dag den 20 oktober 2022.

Botkyrka kommun


Botkyrkaklassiker och favorit

I våra förskolor och skolor serveras en Botkyrkaklassiker och favorit i repris: kebab i kryddig tomatsås och bulgur. Inom äldreomsorgen serveras kycklingfilé, bearnaisesås, dragonpotatis och ugnsstekta grönsaker. Till efterrätt blir det goda bakverk.

Kontakt: Nathalie Noboa (förskola och skola), tel. 073-421 86 04, Sarmad John (äldreomsorg), tel. 072-233 45 20


Haninge kommun


Tång, vi smakar på havet testbädd Haninge

Under vecka 42 inspireras och utmanas alla våra offentliga kockar i kommunen till hållbar receptutveckling. Våra små och stora matgäster får provsmaka.

Plats: Samtliga kök i förskolor, skolor och äldreomsorg.

Kontakt: Catarina Heilborn, tel. 08-606 70 97


Huddinge kommun


Måltidspersonalen besöker äldreboenden

Vi tar med oss något gott och besöker alla enheter för att prata med de boende vid lunchen på Offentliga måltidens dag. Dessutom har vi mätning av matsvinn denna vecka, på samtliga enheter som får måltider från våra produktionskök.

Kontakt: Madeleine Becker, tel. 08-53 53 12 55


Järfälla kommun


Mat och måltidsmiljö

I Järfälla kommuns skolor/förskolor kommer Offentliga måltidens dag uppmärksammas på olika sätt i verksamheterna med fokus på trivsam måltidsmiljö.

Kontakt: Susanne Agervret Strömbäck, tel. 070-002 51 59


Afternoon Tea

På Offentliga måltidens dag kommer Seniorträffarna arrangera Afternoon Tea för seniorer. Politiker bjuds också in.

Kontakt: Malin Engström, tel. 08-580 245 57


Festmeny i äldreomsorgens restauranger

Äldreomsorgens restauranger serverar viltfärsbiffar med enbärssås samt ugnsrostad potatis och rotfrukter, alternativt fiskpudding med skirat smör och potatis. Dagen till ära bjuds på dessert och restaurangerna dukar extra fint i höstens färger. Matlådekunder får samma meny och bjuds på dessert.

Vård- och omsorgsboenden serverar även en tvårättersmeny till middag, bestående av rostbiffsklämma och ugnsstekt regnbågsfilé med citron- och gräslökssås, samt potatis.

Kontakt: Malin Engström, tel. 08-580 245 57


Mellanmålstävling

Vård- och omsorgsboenden i kommunen är inbjudna att delta i en mellanmålstävling. Juryn består av kommunpolitiker. På Offentliga måltidens dag kommer mellanmålen att presenteras och en vinnare att utses.

Kontakt: Malin Engström, tel. 08-580 245 57


Lidingö stad


Måltidens dag / Offentliga måltidens dag

Vi uppmärksammar Måltidens dag / Offentliga måltidens dag med fin höstdukning. Seniorkockarna tillagar och serverar olika snittar vid ankomsten, sedan serveras broccoli och potatissoppa från ett recept av Inger Grimlund som är instiftare av Måltidens dag. Till efterrätt blir det äppelpaj med vaniljsås. Vi kommer avsluta dagen med en föreläsning om en trevlig och hälsosam måltid i social gemenskap med andra.

Kontakt: Anne Rick, tel. 08-731 31 94


Nacka kommun

Restaurang Atlas firar Offentliga måltidens dag

Sickla skolas Restaurang Atlas pyntar matsalen och firar alla fantastiska offentliga måltider med en riktig kalaslunch och en ny logotyp till resturangen.

Kontakt: Sofia Good, tel. 070-619 66 65

Följ oss gärna på Instagram: @sickla_skolrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @dussinkocken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @vego_i_skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Nykvarns kommun

Facebook @nykvarnskommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Instagram @nykvarnskommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjuda allmänhet på soppa och hemgjort knäckebröd

Vi kommer stå i biblioteket i Nykvarn och bjuda på soppa och hemgjort knäckebröd till allmänheten. Syftet är att besvara frågor och visa upp vårt arbete!

Kontakt: Jeanette Andersson, tel. 08-555 010 32


Tårtkalas på Lugnets äldreboende

Lugnets äldreboendekök bjuder på gräddtårta!

Håkan Malmsten, tel. 08-555 011 71
Följ Lugnets äldreboendes kök på Instagram: @lugnetaldreboendekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fruktfat på alla förskolor

Vi bjuder på ett finare fruktfat till förskolans barn.

Kontakt: Sofie Hanson, tel. 08-555 010 40
@forskolekoken_nykvarnskommun; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Önskemat i samtliga förskolekök och skolkök

Elever och barn får önska maträtt till den 20 oktober, Offentliga måltidens dag.

Kontakt: Jeanette Andersson, tel. 08-555 010 32


Följ Nykvarns förskolor och skolor i sociala medier:

Facebook @lillabamba Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Instagram @lillabamba Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Instagram:
@forskolekoken_nykvarnskommun; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @bjorkestaskolanskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@turingeskolankok; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @lugnetaldreboendekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Nynäshamns kommun


Inspiration av höstens rotfrukter och äpplen

Kostenheten serverar denna dag skördesoppa med bröd i kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg. Till dessert eller mellanmål blir det något gott med äpple.

Kontakt: Monika Larsson, tel. 08-520 680 97

Vi finns på Instagram: @grondal_humlan_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @klimatsmartskolmatnynashamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @cissis_forskolemat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Besök i köket på Hallängens förskola

På Offentliga måltidens dag får barnen på förskolan komma in i köket på studiebesök. Där visar kocken runt och berättar om sitt arbete. Barnen får ställa frågor och se hur det går till när maten lagas till dem.

Kontakt: Monika Larsson, tel. 08-520 680 97


Salems kommun

Politiker, chefer och anhöriga bjuds in till ärtsoppelunch på äldreboende

Vi tänker bjuda in kommunpolitiker, högre chefer inom kommunen och anhöriga på ärtsoppelunch och hemgjorda pannkakor med sylt. Vi ska informera om vårt miljö- och klimatmål samt hur vi arbetar för att ge våra boenden den bästa måltiden. Vi öppnar även upp köket för dem som vill se.

Kontakt: Anneli Dahlqvist, tel. 08-532 594 76

Följ oss gärna på Instagram: @aldreboendesalarp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sigtuna kommun

Klimatsmarta måltider i skola och förskola

På Offentliga måltidens dag uppmärksammar och serverar vi extra klimatsmart lunch på våra förskolor och skolor. Det kommer även finnas möjlighet för allmänheten att köpa samma lunch från en foodtruck utanför kommunhuset. På så sätt kan vi få flera invånare i kommunen ta del av det goda arbetet vi gör för klimatet.

Kontakt: Anders Isaksson, tel. 08-591 262 06


Stockholms stad

Kungsholmen stadsdelsförvaltning

Mat för alla sinnen

Baltzars träfflokal kommer uppmärksamma Offentliga måltidens dag i efterhand, den 28 oktober, genom att bjuda åldersgruppen 65+ som bor på Kungsholmen till en eftermiddag med maten i fokus. Vi kommer använda alla sinnen för att få den bästa upplevelsen kring mat denna dag.

Vi får besök av dietister som föreläser om vikten av bra mat och det förändrade näringsbehovet på äldre dagar. Peder Lamm, känd programledare från tv, kommer att föreläsa om måltidens och festens historia.

Tilltugget som vi bjuder på kommer bestå av snittar och smoothies inspirerade av höstens smaker. Vi avslutar dagen med kaffe och ett hälsosamt fikaalternativ.

Tid: Fredagen den 28 oktober klockan 11.30.
Plats: Baltzars träfflokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Kungsholmen, Bolinders plan 1, 1 trappa ner.

Kontakt: Amanda Axelsson, tel. 08-508 08 463

Följ oss gärna på Facebook: Senior på Kungsholmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning

Matmarknad och skördefest

På våra förskolor kommer vi att ha en matmarknad med skördefest hela dagen, där barnen får provsmaka olika råvaror. Kocken kommer också prata med barnen om de olika grönsakerna.

Kontakt: Natasa Hodzic Jansson, tel. 073-99 48 863


Sundbybergs stad

Eftermiddagsfika inom äldreomsorgen

Vi bjuder alla våra matgäster på SÄBO på en god pannacotta toppad med kanelmarinerade äpplen, för att uppmärksamma Offentliga måltidens dag.

Kontakt: Kristina Michalsen, tel. 08-706 67 79


Södertälje kommun


Måltidsveckan 2022

Under hela vecka 42 kommer Stadshusrestaurangen att servera samma mat till allmänheten som serveras på äldreboendena i kommunen. Detta för att visa att Södertälje kommun är mån om att våra äldre ska få äta vällagad och god mat av fina råvaror, som i möjligaste mån är närproducerade.

I restaurangen ska hållas en fotoutställning som visar festliga dukningar som medarbetare på äldreboenden gör i samband med högtider eller speciella festmåltider. Vi kommer också att se exempel på dessa dukningar på ett bord vid ingången till matsalen.

Den produktionsansvarige kocken på Mariekällgårdens kök, kommer att finnas på plats för att visa informationsmaterial och berätta om mat, måltider och kommunens ambition att leverera det bästa till de äldre.

Kontakt: Renée Öqvist, tel. 076-697 63 71

Instagram: #hemlagatsodertalje


Täby kommun

Hållbarhet och nordiska råvaror

På alla 22 skolor i Täby där Sodexo är måltidsleverantör firas Offentliga måltidens dag med temat Hållbarhet och nordiska råvaror. På menyn står quinoa- och grönärtsbiff som serveras med buljongkokt matvete, gröna linser, honungsrostad rödbeta och tzatziki, samt pasta linguini med baljväxtfärs.

Under dagen pratar vi om matsvinn med eleverna och ordnar en tävling där eleverna får gissa vikten på soppåsar. Soppåsarna kommer ha samma vikt som snittvikten på elevernas matsvinn för en dag. Tanken är att de ska få en aha-upplevelse när de både får se och känna hur mycket mat som slängs.

Kontakt: Jessica Strömberg, tel. 076-502 33 71

På Instagram finns vi här:
@Sodexo_åvagymnasium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@Sodexo_hagerneholmskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@Sodexoskolhagenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@Sodexo_nasbyparkskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@Sodexo_brinkskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@Sodexo_tibblegymnasium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tyresö kommun


Helvegetarisk dag

Alla skolor och förskolor serverar en vegetarisk rätt på Offentliga måltidens dag.

Tid: Lunch.
Plats: Förskolor och skolor.

Kontakt: Maria Magnenat, tel. 072-469 50 38

På Instagram finns vi här:
@kabyssencrue Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@matsussie Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@dalstugan_forskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@ringens_koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@sagansforskolekoktyreso Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@skrindan_kokeriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@skolmatsgladje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@sofiebergsskolan_rodastugan Länk till annan webbplats.


Vallentuna kommun


Offentliga måltidens dag en klimatsmart dag för planeten, Lovisedalsskolan

På Lovisedalsskolan kommer vi servera en ny produkt som är vegetarisk men förhoppningsvis populär och klimatsmart.


Värmdö kommun


Förskolorna Blåsippan, Labyrinten och Torshäll bjuder in till lunch

För att främja barns inflytande och delaktighet får varje barngrupp på förskolorna vykort från MATtanken för att bjuda in valfri person till lunch på Offentliga måltidens dag.

Rektor bjuder in alla politiker i kommunens utbildningsnämnd till lunch, samt skickar en öppen inbjudan för valfri dag till kommunala rektorer och biträdande rektorer i förskola, för att stimulera till erfarenhetsutbyte.

Kontakt: Tove Söderlund, 08-570 474 82

Webbplats för Blåsippans förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbplats för Labyrintens förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbplats för Torshälls förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Österåkers kommun

Favoritmat till både elever och äldre

På Offentliga måltidens dag bjuds de äldre på boeuf bourguignon, en mustig köttgryta med franska smaker, som serveras med kokt potatis och blandsallad. Till efterrätt blir det en rulltårtsbakelse.

Eleverna får en av sina favoriträtter: spaghetti bolognese, gjord på KRAV-märkt, svensk köttfärs, med riven ost.

Kontakt: Linda Sundberg, tel. 08-540 815 63

Vi finns på Instagram: @matgladje_i_osteraker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post