Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Västmanlands län

Detta händer i Västmanlands län under Offentliga måltidens dag den 21 oktober 2021.

Hallstahammars kommun


Närlagat Bröd

Vi kommer i samarbete med vårat lokala bageri att servera ett nytt "BRÖD" som produceras enbart för oss. Håkans hembageri kommer att köpa in mjöl och andra ingredienser så närproducerat som möjligt för detta bröd. Temat denna dag är med andra ord Närlagat Bröd.
Håkans kommer också att finnas på plats på en av våra skolor för att visa vikten av närproducerat, samt ha smakprover.

TId: Lunch och mellanmål.
Plats: Hallstahammar kommuns skolor och förskolor.

Kontakt: Elisabeth Hallgren, tel. 0220-240 53.
Hallstahammars kommuns hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallstahammars måltidsverksamheter i skolor och förskolor finns på Instagram:
@fsk_nyckelpiganskok, @forskolanhumlan, @fsk_brinkenkok
@fsk_trollslandankok, @trollbackensforskola, @forskolanduvan
@fsk_larkan_kok, @fsk_janpersbackekok, @stromsholmskoket
@vallbyskolanskok, @tunbomat, @nibbleskolansmat
@lindbo_kok, @naslundskoket, @matenpapark


Kungsörs kommun


Vegetariskt firande

Måltidsverksamheten i Kungsör kommun lyfter lite extra denna dag hållbara måltider där fokusområde är minskad av utsläpp av koldioxidekvivalenter. Vi serverar vegetarisk lasagne med hållbart protein, Kraftkällans linssoppa med röda linser, samt en dessert som är vegansk lokospannacotta med blåbärscoulise.

Kontakt: Anna Magdic, tel. 0227-60 01 54.
Läs mer om Kungsörs kommun på webben. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Följ måltidsverksamheten på Instagram. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Köpings kommun


Firande med klimatsmarta tacos med höstens primörer

Syftet med aktiviteterna är att bidra till ökad yrkesstolthet hos vår måltidspersonal. Vi vill också ge ökad kunskap hos vårdnadshavare och allmänheten, samt visa våra beslutsfattare vårt måltidsarbete och vår måltidsresa. Detta blir också ett tillfälle för den som vill att ställa måltidsfrågor.

  • Vi kommer att servera en klimatsmart tacos med höstens primörer och egna tillbehör som grönsaker, salsa, röror och/eller inläggningar.
  • Det serveras också en efterrätt, baserad på svenska äpplen, på våra förskolor och skolor samt äldreboenden.
  • Menyer och annat material kommer att finnas uppsatta i matsalarna.
  • Politiker bjuds in.
  • Andra aktiviteter som kan bli aktuella: Vi spela musik i matsalarna. Vi visar upp vårt arbete i verksamheterna.

Plats: Vi firar i kommunens samtliga restauranger/matsalar.
Tid: Lunch.

Kontakt: Nicklas Svengert, tel. 0221–254 68.

Läs om måltidsenheten i Köpings kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på koping.se.

Följ måltidsenhetens konton på Instagram:
@matenikoping, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @nyckelbergsskolans_kok, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@scheeleskolans_kok, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @karlbergsskolans_kok, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @malmaskolans_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Sala kommun


Närodlade framtidsdrömmar

På äldreboendet Jakobsbergsgården kommer vi att servera en närproducerad lunch med 100 % närproducerade råvaror! Kött från naturbruksgymnasiet i Sala. Potatis, grönsaker och mejeri från närliggande gårdar. Kryddor och honung nästgårds. Kaffe rostat i grannkommunen och must från träd i närliggande stad.

Vi kommer även bjuda in beslutsfattare, leverantörer, eldsjälar och chefer för ett samtal om framtiden för Närodlade framtidsdrömmar. Där kommer vi att fråga boende om drömmar om just detta. Vi kommer andas och leva med drömmar hela dagen!

Kontakt: Robbin Höglund, tel. 0224-74 74 69.
Läs mer om kommunen på Sala kommuns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
@JakanLagar på Instagram Länk till annan webbplats.


Trerätters lunchmeny och dukningstävling

På Björkgårdens äldreboende i Västerfärnebo kommer vi att servera:

Förrätt: Västerbottensflarn med regnbågslaxrom, rödlök och creme fraiche.
Huvudrätt: Övernattenstekt entrecote från kommunens naturbruksgymnasium med gräddkokta murklor och hasselbackspotatis.
Dessert: Fransk chokladtårta med färska jordgubbar och vispad grädde.

På vårdavdelningarna anordnas en dukningstävling till lunchen. Vinnande avdelning utses av en jury och belönas med en tårta.

Kontakt: Jens Torsell, tel. 0224-74 74 48.
Läs mer om kommunen på Sala kommuns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
@bjorkgardens_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Instagram.


Elevers önskerätt och Sapere-övning

Elevers önskerätt på menyn och möjlighet att prova på en Sapere-övning. Förskolekök och skolkök kommer att erbjuda barn och elevers favoriträtter till lunch denna dag. Måltidsenheten inspirerar pedagoger i förskola och fritidshem att genomföra någon Sapere-övning under dagen kopplat till våra sinnen.

Plats: Förskolor och grundskolor.

Kontakt: Monica Pettersson Sillén, tel. 0224-74 74 62
Instagram: @angshagenskolrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @ekorren_sala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mat med morotstema, Åkraskolan

Mat med morotstema serveras till lunch på Åkraskolan i Sala.
I år har eleverna fått önskat sig maträtt och tillbehör utifrån Morot som tema för dagens lunch. Vi serverar Morotssoppa, morotsbröd, Morotshamburgare, ugnsrostade Morotsstavar, Morotstzatziki, picklad Morot och Morotskaka till dessert.

Kontakt: Helena Andersson, köksmästare, tel. 0224-747459


Vi provsmakar framtidens skolmat 2042, Kungsängsgymnasiet

Vi bjuder på 2021 års nötkött från återtag av nötkött Ösby Naturbruksgymnasium, med en rödvinssås och klyftpotatis. Sedan förflyttas eleverna in i år 2042, då den svenskodlade sockeralgen förvandlas till Weg Sea Weed Burgare som serveras med svenskodlade bönor.

Det här kan vara framtidens matsedel för en vecka år 2042.

Taco med tortilla av rotselleri, svarta bönor, sardellkräm, kålsallader och olika typer av salsa.

Fräsbiff gjord på åkerböna, gula ärter en kall sås baserad på havre, och potatis.

Skogspizza med chevre, skogschampinjoner, kirskål och svartört, toppat med fiskolja.

Kåldolmar på blasten av majrova fylld ragu med kanin och blåmussla serveras med grönsaker och syrad majrova.

Laboratorie framställd köttprodukt som en köttbulle växtbaserad brunsås och rovor.

Källa Scenarier från framtiden.

Framtidens dryck blir renat havsvatten eller växtbaserad mjölk.

År 2042 jobbar det robotar som gör de tyngsta sysslorna i våra skolkök.

Kyl och frys är intelligenta maskiner som bland annat sköter lagersaldo. De kommer även att föreslå olika recept utifrån de varor som finns tillgängliga just den dagen.

Många både vuxna och barn har ett digitalt armbandsur eller chip inopererat, denna visar kroppsvätskor och talar om när man ska äta och du kan utifrån den informationen välja vad du behöver äta.

Kontakt: Lena Köpmans, tel. 0224-74 74 64.


Västerås kommun


Vad är klimatsmart mat för dig

Vi på restaurangenheten vill öka kunskapen och insikt hos våra gäster om hur vi jobbar med matsvinn, produktval, näring och miljö. Därför är årets tema Vad är klimatsmart mat för dig? Vi vill att våra gäster delar med sig på sociala medier eller via mejl vilken som är deras favorit klimatsmart rätt. Det kan antingen vara mat från skolansrestaurang eller mat som de äter hemma. Taggen som vi använder är: #vasterasskolmat

Tid: Hela dagen.
Plats: Via sociala media eller mejl.
Arrangör: Restaurangenheten, Västerås kommun.

Kontakt: Alin Afrim, tel. 021-398 149


Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post