Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Västmanlands län

Detta händer i Västmanlands län under Offentliga måltidens dag den 20 oktober 2022.

Arboga kommun


Torgaktivitet

Vi kommer servera soppa, bröd och tillbehör lagat av våra kök inom förskola, skola och äldreomsorg till allmänheten under dagen, på central plats i Arboga. Medarbetare från Kostenheten finns tillgängliga för frågor och kan berätta om hur vi jobbar samt om Offentliga måltidens dag, för dem som besöker oss.

Kontakt: Eva Edin, tel. 0589-68 75 30


Hallstahammars kommun


Närproducerat i skola/förskola

På Offentliga måltidens dag kommer vi att använda oss av närproducerade råvaror största mån när vi lagar maten till skola/förskola. Vi kommer servera Chili con carne med nötfärs från Åsby kött& chark i Hallstahammar och källarfranska från lokala bageriet Håkans hembageri.

Kontakt: Elisabeth Hallgren, tel. 0220-240 53.

Våra kök finns på Instagram:

@stromsholm_koket; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @fsk_larkan_kok; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @vallbyskolanskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@tunbomat; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @matenpapark; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @lindbo_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@nibbleskolansmat; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @naslundskoket; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @fskhumlanskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@fsk_nyckelpiganskok ; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @fsk_janpersbackekok; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @fsk_trollslandankok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@brinken_koket; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @appellunden_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Köpings kommun


Vällagat med lokala, schyssta råvaror

Under Offentliga måltidens dag vill vi lyfta våra schyssta måltider! Utifrån några gemensamma råvaror skapar köken i år en klimatsmart och närproducerad meny.

Under lunchtid kommer vi stå vid Stora torget i Köping och bjuda allmänheten på smakportioner på maten som serveras i våra restauranger och matsalar, samt prata om våra måltider och vårt hållbarhetsarbete.

Kontakt: Jonna Rantanen, tel. 0221-252 04

Vi finns på Instagram: @matenikoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sala kommun


Vi firar skolmåltiden

Kommunens skolor bjuder upp till fest för att fira skolmåltiden. Köken har valt vad som ska serveras och det blir allt från kebabrulle eller kycklingfilé med hemgjord bea till triss i vegetariska biffar med spännande såser till. På skolorna kommer det även visas en utställning om skolmåltidens historia och hur det ser ut i andra delar av världen.

Kontakt: Madeleine Boström, tel. 0224-747 452

Instagram: @casita_akraskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @angshagenskolrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @restaurang_kungsangsgymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnens favoriträtter på förskolorna

Det blir festligt på förskolorna i Sala när det bjuds på barnens favoriträtter. Beroende på förutsättningar har köken valt eller låtit barnen välja vad som ska serveras för att fira den Offentliga Måltidens dag och det blir fest oavsett om det serveras smaskig kyckling inomhus eller grillas hamburgare på gården.

Kontakt: Madeleine Boström, tel. 0224-747 452

Instagram: @dalhemskok_sala Länk till annan webbplats., @eekorren_sala Länk till annan webbplats.

Höstfest med rotsaker i fokus

I Vallaskolans kök kommer det att tillagas soppbuffé och hembakt bröd med rotsaker i fokus. Vi kommer även att bjuda på dessert. Det kommer att finnas en utställning om skolmaten från förr till nu och som även visar hur det är i andra länder.

Eleverna kommer också att få ge namnförslag till våra skolrestauranger. Låg- och mellanstadiets respektive högstadiets matsalar behöver uppdateras med fina restaurangnamn.

Kontakt: Åsa Karlsson, tel. 0224-747 463

På Instagram heter vi: @vallaekebyrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Jakobsbergsgårdens höstmarknad

Vi bjuder in utställare, knallar, hästar att kunna klappa - och underhållning till en höstmarknad för våra gäster! I vår fina trädgård finns det marknadsstånd där det bjuds på godis, grillat och lotterier. En heldag med marknadskänsla helt enkelt!

Kontakt: Robbin Höglund, tel. 0224-747469

Följ Jakobsbergsgårdens kök på Instagram: @jakanlagar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Omröstning och fin dukning på Emmylunds förskola

På denna förskola har barnen på de fem avdelningarna fått rösta fram vilken maträtt som ska serveras på Offentliga måltidens dag. Klar vinnare blev spagetti med köttfärssås, där lokalt producerad nötfärs från Ösby naturbruksgymnasium kommer användas till såsen. Avdelningarna kommer dessutom involvera barnen i att duka fint på borden inför måltiden. Dagen kommer avslutas lite festligt, med en lättsockrad variant av äppelpaj med vaniljsås till mellanmålet.

Önskevecka på Turbo förskola

På Turbo förskola pågår firandet av den Offentliga Måltidens dag hela veckan. Varje avdelning har fått välja sin favoriträtt till en dag och det kommer att bjudas på både pizza, tacos, köttbullar och korv. På torsdagen blir det pannkaksfest med massvis pannkakor, hemkokt sylt och vispad grädde.

Kontakt: Ilse Faltin, tel. 0224-747457

Fest med svenska rotsaker på Ekeby förskola

På Ekeby förskola kommer barnen få lära sig om svenska rotsaker. De kommer få testa om morötter smakar likadant även om de har olika färg och se hur olika rotfrukter ser ut innan de tillagas. Till kycklingfilén kommer det serveras en färgsymfoni av både färska och ugnsrostade svenska rotfrukter tillsammans med citrussås och till dessert blir det morots- och rödbetskaka.

Kontakt: Irina Ragnarsson, tel. 0224-747456


Surahammars kommun


Öppet hus för politiker

Vi kommer bjuda in kommunpolitiker till våra tillagningskök, så att de får prova och uppleva elevernas måltidsupplevelse. I matsalarna kommer det finnas information om Offentliga måltidens dag. Barnen får en "lyxigare" rätt den dagen (för att övergå till mer klimatanpassat val kommande år). Vi böjar litet första året, med målet att kommande år kunna bjuda in kommuninvånare till våra offentliga matsalar.

Kontakt: Joachim Koskinen, tel. 0220-392 97

Följ oss gärna på Instagram: @Hammarskolans_restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @Virsboköket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Västerås kommun


Höstfest!


Vi firar Offentliga måltidens dag med en höstfest i våra restauranger på förskolor/skolor/gymnasium med inspiration från vilt, rotfrukter, lingon och äpplen. Det blir lunch lagad på råvaror i säsong.

Tid: Lunch.

Kontakt: Mohamad Alnaccache, tel. 021-39 81 49


Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post