Detta händer i Västra Götalands län under Offentliga måltidens dag den 20 oktober 2022.
I Bengtsfors kommun serverar vi på Offentliga måltidens dag en köttgryta gjord på närproducerat kött tillsammans med närproducerade rot- och grönsaker. Grönkål från Lyckans Gård har levererats till köken som fritt får inspireras att använda grönkålen till måltiden. För att sätta extra guldkant på dagen serveras en äppelkompott som dessert i hela kommunen.
Kontakt: Sarah Lönnström, tel. 0531-526 139
Följ oss gärna på Instagram: @maltidsenhetenbengtsfors Länk till annan webbplats. och @farmorskoklangevi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På eftermiddagen under Offentliga måltidens dag bjuds föräldrar in för att provsmaka dagens skolmat. Kockarna har fria händer att komponerat valfri färsrätt med goda tillbehör. Färsen är svensk och salladsbordet säsongsanpassat.
På vårt äldreboende överraskas våra matgäster både i restaurangen och på avdelningarna. Kanske blir det en dessertbuffé – vem vet?
Kontakt: Therese Lindh, tel. 073-46 47 107
Vi finns på Instagram: @matgladje_bollebygd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barn och elever kommer att serveras klassiska köttbullar med gräddsås, kokt potatis och lingon. Vi kommer även att ha en rotfruktsutställning med provsmakning.
Kontakt: Susanne Skansen / Camilla Persson
Vi bjuder in föräldrar/vårdnadshavare till skolrestaurangerna. Inom äldreomsorgen firar vi Grynkorvens Dag med lokalproducerad grynkorv till middag och äppelpaj med husets vaniljsås till dessert.
Kontakt: Emma Ottosson, tel. 0515-88 54 76
På Instagram heter vi: @dinmatifalkoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi på Måltidsenheten i Grästorps kommun kommer tillsammans med det lokala projektet "Rätt från Slätt" servera en linsgryta, gjord på lokalt odlade linser. Linsgrytan blir lunch på skolor och förskolor i kommunen.
På vår mellan- och högstadieskola kommer vi servera maten ute, i samband med en lärande frågerunda som berör just linser och odling av gröna proteiner. Där kommer vi också gästas av Santa Maria som representerar vissa av tillbehören till lunchen. Och vi toppar det hela med en skördetröska stående på skolgården.
Vi hoppas på glada och nöjda matgäster som i samband med Offentliga måltidens dag får en större förståelse för kedjan från Jord till Bord.
Kontakt: Lisa Franzén
Gullspångs kommun och måltidsservice uppmärksammar Offentliga måltidens dag genom att erbjuda ALL personal i vår kommunala förskola, grundskola, och äldreomsorg att äta gratis pedagogisk måltid denna dag.
Kontakt: Tomas Karlsson, tel. 0551-360 23
Vi finns på Instagram: Gullspångs kommun Kosten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi inom grundskoleförvaltningen i Göteborg kommer att pynta våra matsalar festligt och servera liknande rätter på alla våra skolor. Maten som serveras är pannbiff eller köttfärslimpa samt vegetarisk färsbiff/färslimpa med potatis och rotfrukter, gräddsås och lingonsylt. Färgglada bordspratare kommer sättas ut på borden och informera om skolmaten genom historien.
Kontakt: Anna Skogberg
På förskolan Tuvegranen kommer Offentliga måltidens dag uppmärksammas den 20 oktober, med svenska grönsaker, örter och rotfrukter, och barnen kommer att inkluderas i förberedelserna.
Till förrätt blir det rotfruktschips med dilldipp, till huvudrätt morotssoppa med morotsbröd och till efterrätt bjuder vi på squashkaka.
Susanna Bosson, tel. 073-346 50 35
Vi finns på Instagram: @Tuvegranenfaridehs_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi firar alltid Måltidens dag/Offentliga måltidens dag med en trerättersmeny på Tre Stiftelser, ute på våningen dukar man lite extra fint. På borden är det vita dukar och man får gärna dekorera med höstlöv. I år serverar vi följande:
Kontakt: Emil Jacobsson, tel. 070-231 40 14.
Instagram: @tre_stiftelsers_kockar, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @trestiftelser
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Facebook: Tre Stiftelser
Tillsammans med kommunikationsavdelningen kommer vi att göra ett intressant reportage om de offentliga måltiderna. Eftersom det också är Grynkorvens dag, som mer eller mindre är vår nationalrätt, så kommer det att serveras, både till yngre och äldre. Det kommer också bjudas på en överraskning.
Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, tel. 0511-327 82
I förskola och skola kommer vi att servera 'Sloppy Joe' till lunch, gjord på vildsvinsfärs från Galtholmens slakteri i Od, Herrljunga.
Inom äldreomsorgen serverar vi lokalproducerad grynkorv från Eriksons Chark i Nossebro och uppmärksammar Grynkorvens dag – på Offentliga måltidens dag. Till kvällsmat serveras kalvdans från Kullings som är en lokal producent i Herrljunga.
Kontakt: Sanna Karlsson, tel. 0513-174 16
På Instagram finns: @odkoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @kockugglan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @altorpkoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @horsbyrestaurang
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @nyhagakoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Orrelyckan firas Offentliga måltidens dag med en trerätters middag och lite andra festligheter.
Kontakt: Malin Olsson, tel. 073-362 58 84
Vi finns på Instagram: @orrelyckansmat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer servera barnen en härlig lunch med kebab-isch med smarriga tillbehör. Till efterrätt blir det äppelkompott på lokalt odlade äpplen, toppad med vaniljgrädde och havrecrunch.
Kontakt: Josefine Bergkvist, tel. 070-29 57 701
Följ oss gärna på Instagram: @koket.pa.estrid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Guldkroksskolan kommer vi servera barnen Spicy Fajitas med goda tillbehör. Till efterrätt bjuder vi på fruktfat.
Äldreomsorgen firar Grynkorvens dag.
Kontakt: Lena Karlsson, tel. 0503-35156
Följ oss gärna på Instagram: @restauranggyllenegaffeln Länk till annan webbplats.
Härryda kommun och måltidsservice uppmärksammar Offentliga måltidens dag genom att erbjuda ALL personal i vår kommunala förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg att äta gratis pedagogisk måltid denna dag.
Kontakt: Anna Lind, tel. 031-724 61 23
Alla kommunens offentliga kök kommer servera viltfärsbiffar med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon. Till efterrätt serveras äpplepaj med vaniljsås.
Kontakt: Britt-Marie Johansson, tel. 0505-171 26, Gunilla Brodén
På Instagram heter vi: @kostenheten-karlsborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På våra äldreboenden uppmärksammas Offentliga måltidens dag genom att vi serverar en festlig trerättersmeny. Menyerna varierar på våra olika äldreboenden, då det är köket som tillsammans med hyresgäster och kostombud planerar menyn.
Kontakt: Charlotte Sandsgård
I kommunen uppmärksammas en av svenska kökets viktigaste rotfrukter, nämligen moroten. Det kommer finnas en röd tråd genom menyn, allt ifrån huvudmåltid, bröd, tillbehör och dessert.
Kontakt: Elin Enlöf, tel. 0302-52 08 33
På Instagram heter vi: @maltidsservice_lerums_kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tjänstepersoner och politiker bjuds åter igen in till köksprao i våra kök. Inom äldreomsorgen serveras viltskavsgryta och på förskolor och skolor serverar vi köttfärslimpa av vildsvinsfärs.
Kontakt: Anethe Johansson, tel. 0520-65 97 10
Instagram: @kostenhetenlillaedet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Marks kommun har det blivit en tradition att på Offentliga måltidens dag servera soppa på säsongens svenska råvaror, med nybakat bröd. Till efterrätt blir det äpplepaj med vaniljsås. Detta serverar vi alla våra matgäster inom förskola, skola och äldreomsorg.
Kontakt: Anneli Jonesund, tel. 070-301 73 81
I sociala medier kan du hitta våra inlägg under #kockarnaimark
Hemmagjorda pannbiffar på närproducerat kött till hela alla kommunens matgäster.
Äppelkaka till efterrätt till skolorna. Omelett med kantarellstuvning till kvällsmat på äldreomsorgen. Politiker kommer att besöka matsalarna.
Kontakt: Martin Zetterström, tel. 0530-181 77
Läs mer om Melleruds kommun på kommunens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Följ Melleruds storkök Rådarestaurangen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Facebook.
På Instagram: @radarestaurangenmellerud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Munkedals kommun firas Offentliga måltidens dag genom att att alla matgäster på förskolor, skolor och äldreboenden serveras en härlig festmåltid med lokal anknytning.
Menyn består av lammfärsbiffar från bygden, smaksatta med grillost från lokalt mejeri. Biffarna serveras med tzatziki på squash samt klyftpotatis från lokala odlingar. Salladsbuffé med inslag av lokalproducerad pumpa serveras också. Till dessert bjuds en saftig päron- och palsternackskaka med topping.
Måltidspersonalenen dekorerar extra fint i våra matsalar. Prydnadspumpor som odlas av lokal lantbrukare kommer bland annat att förgylla måltidsmiljön. Pedagoger och vårdpersonal kommer få utskick med information om Offentliga måltidens dag, samt inspiration kring dukning där barnen/de äldre kan göras delaktiga.
Kontakt: Johanna Bothén, tel. 0524-180 90
Vi finns på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi uppmärksammar husmanskosten och serverar klassisk kålpudding med kokt potatis, gräddsås och lingon i alla våra skolor och förskolor på Offentliga måltidens dag.
I sociala medier kan inlägg från våra kök hittas på #bästamöjligamåltidmölndal
I Orust kommun uppmärksammar vi Offentliga måltidens dag med en festrätt från förr. Vi serverar en nötstek med potatis, gräddsås och pressgurka på våra förskolor, skolor och särskilda boenden. En traditionell maträtt som uppskattas av alla våra matgäster.
Till våra äldre som bor på särskilda boenden serveras en hösttårta till dessert.
Kontakt: Charlotte Odhe
Vi kommer att servera en trerättersmeny på våra skolor och förskolor i kommunen för att uppmärksamma Offentliga måltidens dag.
Kontakt: Sofia Jensen
Tillsammans med kommunikationsavdelningen kommer vi att göra ett intressant reportage om de offentliga måltiderna. Eftersom det också är Grynkorvens dag, som mer eller mindre är vår nationalrätt i Västra Götaland, så kommer det att serveras till både yngre och äldre. Kanske det bjuds det också på en överraskning.
Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, tel. 0511-327 82
I våra förskolor och skolor har vi klimatvecka med hållbara proteiner och med namnet "Smaken av Sverige - från gård till gaffel". Temaveckan görs tillsammans med HKScan som bland annat bidrar med bordspratare och affischer kring temat.
Maträtter som serveras är:
Kontakt: Ida Henriksson, tel. 073-800 34 61
Instagramkontot @jobbaiskovde kommer denna vecka (v.42) fyllas av aktiviteter
Följ också #maträttskövde
På samtliga äldreboenden och i våra seniorrestauranger firar vi Offentliga måltidens dag med trerätters för att hylla att Skaraborgs nationalrätt också har sin dag då.
Kontakt: Ida Henriksson, tel.073-800 34 61
Instagramkontot @jobbaiskovde kommer denna vecka (v.41) fyllas av aktiviteter
Följ också #maträttskövde
Förskoleköken i Stenungsunds kommun står som först i världen att introducera sjöpungsfärs i det offentliga köket. Vi samarbetar med den lokala leverantören Marine Taste som ligger i kommunen. Under lunchen kommer våra matgäster att få smaka på mat lagad av sjöpungsfärs. Eftersom vår kommun ligger kustnära ser vi intresset i de blå proteinerna.
Kontakt: Karin Hermansson, Camilla Berntsson, tel. 0303-73 25 93, 0303-73 84 30
Du hittar oss på Instagram: @karinochmaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @asaomillaskok
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Offentliga måltidens dag firar Ängens förskola med denna meny, som barnen har önskat:
Kontakt: Marie Andersson
Följ oss gärna på Instagram: @maries_forskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Inom äldreomsorgen serverar vi en trerättersmeny på Offentliga måltidens dag:
Kontakt: Anna-Lena Holm, tel. 0730-61 23 35
Vi har samma servering som en vanlig vardag på Ransbergsskolan och vill istället uppmärksamma och informera olika fakta om skolmåltiden idag och historia. Vi kommer ställa fram bordsryttare, med mera. Vi vill försöka lyfta fram och öka förståelsen för hur viktig och betydelsefull skolmåltiden är.
Kontakt: Sofia Grennfalk, tel. 073-354 79 59.
Instagram: @restaurangransberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Offentliga måltidens dag bjuder vi i Tidaholm in lokala politiker att gästa våra skolresturanger under lunchen.
På menyn står en lokal/närproducerad måltid som går i höstens tema. Till varmrätt serveras viltfärsbiff med champinjonsås och klyftpotatis, samt en säsongsanpassad salladsbuffé. Till efterrätt serveras yoghurtpannacotta med bärsymfoni. (Undantaget en skola som har annan aktivitet denna dag).
Dagen uppmärksammas även inom förskola och omsorg med liknande meny. Inom omsorg firas grynkorvens dag under lunchen, och Offentliga måltidens dag på kvällen.
Kontakt: Annelie Nohlberg
På Offentliga måltidens dag lägger vi fokus på bygdens små grönsaksodlare som denna dag kommer att leverera röd- och vitkål, rödbetor och squash till alla kök.
Dagens lunch på skolor och förskolor kommer att bestå av en krämig lasagne med squash och i salladsbuffén kommer det att finnas härliga sallader på vit- och rödkål. Till dessert serveras en chokladkaka med squash och rödbeta samt vispad grädde.
Äldreomsorgen firar med att äta grynkorv med tillbehör och till dessert blir det chokladkaka med vispgrädde.
Kontakt: Paulina Bertilsson, tel. 0506-180 74
I Uddevalla lyfter vi fram Offentliga måltidens dag genom att använda lokala råvaror vid tillagning av en härlig höstgryta. Det blir gulasch med kravmärkt nötkött från Gröna gårdar samt potatis och rotsaker från närområdet.
Kontakt: Karin Nilsson, tel. 0522-69 70 88
På Instagram heter vi: @maltidsservice_ua_grundskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @maltidsservice_ua_aldeomsorg
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @maltidsservice_ua_forskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer den dagen ha en trerättersmeny
Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag med att även fira Grynkorvens dag. Alla våra restauranger serverar en tvårättersmeny bestående av:
Närproducerad grynkorv som serveras i sällskap av potatismos och senapssås. Som avslutning komponerar varje kök sin egen äppeldessert. Som alternativ serveras palsternacksbiff tillsammans med ett lokalt odlat havreris.
Kontakt: Ann-Kristin Torstensson, tel. 0512-313 21
Följ våra kök på Instagram:
@Lagmanskoket
@Alleskolanskok
@vastraforskolanskok
@Torsgardenskok
@Nastegarsskolanskok
@Leveneskolakok
@Solgardenvara
Du hittar även våra menyer i skolmatsappen samt omsorgsappen.
Vänersborgs kommun kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag genom att bjuda in politiker att äta lunch i våra skolrestauranger. Det kommer att serveras köttbullar med gräddsås, lingon och pressgurka – en klassiker på menyn och en populär rätt hos våra matgäster.
Kontakt: Sandra Glännman, tel. 0521-72 24 34
Vi finns på Instagram: @kostenhetenvbg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Naturbruksskolan Sötåsen
På naturbruksskolan Sötåsen har vi en KRAV-certifierad skolrestaurang som tar livsmedel direkt från skolan jordbruk. Vi är i hög grad självförsörjande på livsmedel som kött, rotfrukter och grönsaker. Utöver detta bedriver vi testodlingar på skolan där vi bland annat odlar hirs, gråärta, lupin och sojaböna.
Vi kommer att uppmärksamma den Offentliga måltidens dag med 100% ekologiska råvaror från vårt egna skoljordbruk. Vi kommer även att pynta lite extra fint i skolrestaurangen.
Kontakt: Cecilia Granath Karlsson, tel. 072-451 46 70
På Facebook heter vi: @sotasen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi finns också på Instagram: @naturbruksotasen_koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På skolorna serveras hemmagjorda köttfärsbiffar med brunsås, kokt potatis och lingonsylt på i huvudsak lokala råvaror. Politiker är inbjudna att besöka matsalarna.
Åmåls seniorer serveras denna dag hemmagjorda viltfärsbiffar med svampsås och kulpotatis, samt äppelpaj med vaniljsås till efterrätt.
För att lyfta måltidspedagogiken har vi i år morotstema i förskolan. Som en röd tråd genom dagen kommer vi att använda denna allsidiga och fantastiska rotfrukt i både frukost, lunch och mellanmål... samt i dessert.
Kontakt: Göran Wahlgren, tel. 0532-171 85
På instagram hittar ni oss på: @Mat_i_forskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @Centralkoket_karlberg
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @Seniormat_amal
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs också om oss på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Introduktion av vegetarisk inriktning inom äldreomsorg - Svenska råvaror
Savojkålsrullader serveras med en bohuslänsk potatiskaka
Svenska äpplen till efterrätt- skånsk äpplekaka med vaniljvisp
Närodlad/fångad fisk från lokala fiskare med kokt potatis och en vitsås och säsongens varma grönsaker samt nyponsoppa till efterrätt. Bilder finns i matsalen på var den är fiskad, vilken båt som fiskat den och hur den ser ut.
Lokala Ica-handlaren kommer att bjuda på lite goda svenska rotfrukter till maten. Vi använder hela samhället i vår måltidens dag.Vår kock tar med sig barnen ut en eftermiddag när han har fritidstjänst och plockar nypon. De torkas i ugnen och barnen får vara med och mäta upp och sätta igång nyponsoppan till en efterrätt.
Vegetarisk Stroganoff med nordisk grillost serveras med en svenskodlade grönsaker.
Barnen och lärarna har plockat lokala äpple till en kaka till efterrätten.
Kommer erbjuda frukost till skolans elever i åk 7-9 och belysa att frukost är viktigt att äta varje dag.
Lunch för dagen är en favoriträtt hos eleverna Pannkakor med stekta äpple och lättvispad grädde.
Lunch för dagen: Höstlig viltgryta med mat vete/ris lingon/äpplechutney
Lunch för dagen är kökets val Klimatsmart Kyckling i krämig klimatsmart tacosås, havreris.
Några barn får hjälpa till i köket.
Lunch för dagen: Höstlig viltgryta med mat vete/ris lingon/äpplechutney
Lunch för dagen är kökets val; Klimatsmart kyckling i krämig klimatsmart tacosås, havreris.
Äpple chips med kanel till mellanmål
Tipspromenad i matsalen.
Höstlig viltgryta med mat vete/ris lingon/äpplechutney.
Kontakt: Linda Nilsson, tel. 031-97 88 33
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post