Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

 • Ett skärmklipp från Bondeniskolan.se Illustration: Vy över lantgård.

  ”Man missar doften av kossor och spån, men man får möta bonden"


  Finns det fördelar med digitala möten med bonden eller fiskaren, som komplement till besök på gården eller fiskebåten? Går det att hitta medskapande sätt att öka kunskaperna om svenska livsmedel och introducera nya maträtter för elever i skolan? Vad innebär konceptet Food for Life?
 • Människor samlade på gårdsplanen utanför en ladugård.

  Lärorikt studiebesök på mjölkgård & mejeri


  Det var en småkylig novemberdag men solen sken på ladugårdsbacken. Återigen var det dags för temadag för personer som arbetar med menyplanering och/eller livsmedelsupphandlingar i kommuner och region i Västra Götalands län, denna dag var temat ost. Träffen den 18 november inleddes med ett besök på Sörgården i Jällby, följt av ett besök på Gäsene mejeri. Där fick vi lära mer om hur mjölk blir till ost. Det blev också samtal om vilka krav offentliga kök kan och bör ställa i samband med upphandling – och om vilka produkter och volymer som offentliga kök efterfrågar. 
 • Ko som betar i en hage, närbild på mulen, gräs och blommor.

  Inbjudan till webbinarium. Fokus: Ekologiska livsmedel i offentliga kök


  Välkommen till ett webbinarium, torsdag 2 december 2021, kl. 13.30-15.00 där vi fördjupar oss kring ekologiska livsmedel i offentliga kök.
 • Ett fat fullt med olika grönsaker som till exempel gurka, lök, paprika, broccoli, kål

  Ekologiskt i offentliga kök – hur är läget nu och framåt?


  Regeringen har inom ramen för livsmedelsstrategin satt ett mål på 60 procent ekologiska livsmedel inom offentliga sektor. Om detta mål ska kunna nås innebär det att en relativt stor ökning måste ske de kommande åren. I denna artikel ger vi en bild av läget och resonerar kring utvecklingen.
 • Skivor av tjälknöl i ett bleck.

  Tjälknöl på vildsvinsstek


  MATtanken har en receptbank för rätter med vildsvinskött för storkök, 100 portioner. Senaste receptet kommer från MatOmsorg i Helsingborgs kommun: Tjälknöl på vildsvinsstek.
 • Skärmklipp från sändningen.

  Sevärd repris om Offentliga måltidens dag


  Klippt och klart! Nu kan du se inslagen i TV4:s Nyhetsmorgon om Offentliga måltidens dag i efterhand.
 • En skål med havregrynsgröt.

  Grötfrukost till alla. Mervärden! Merkostnad?


  Frukostservering före skoldagen förekommer på olika håll i landet. Motiven för att starta upp kan vara olika; för att energimässigt rusta eleverna bättre för skoldagen, skapa en mysig och välkomnande stund innan skolan drar igång eller som en medveten folkhälsosatsning. Torsdag den 11 november lyfter StudioMATtanken ämnet: Grötfrukost. I studion kommer vi att pratar med Gunilla Martinsson, måltidschef i Munkedals kommun , om deras satsning på grötfrukost före skoldagen.
 • En kock i en Foodtruck serverar två damer mat.

  Utelunch från Foodtruck – glesar ut i trånga skolrestauranger?


  Torsdag den 28 oktober kl. 9.00-9.45 lyfter StudioMATtanken ämnet: Foodtruck. I studion kommer vi att samtala med Stina Salomonsson, verksamhetschef måltider i Trelleborg, om kommunens satsning på att servera utelunch med hjälp av en Foodtruck.
 • Bildkollage från köket på förskolan Långevi, Bengtsfors.

  Få koll på vad som händer i samband med Offentliga måltidens dag


  Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Det vill vi att fler ska få upp ögonen för och därför koordinerar MATtanken Offentliga måltidens dag. Detta är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Både före och under Offentliga måltidens dag den 21 oktober går fler aktiviteter av stapeln.
 • Åsa Wigg, Maria Udenius, Pierre Liljeroos

  Hudiksvall bjuder in medborgarna till dialog


  Offentliga måltidens dag den 21 oktober närmar sig med stora steg. I Hudiksvalls kommun pågår förberedelserna för fullt. Det blir firande på äldreboenden, förskolor och skolor och en kampanj där kökspersonalen och dialogen med medborgarna lyfts fram.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster