Landsbygdsnätverket
Salladsbuffébord i en skolrestaurang.

Salladsbuffé i restaurangen, Jämshögs skola, på Offentliga måltidens dag 2020. Foto: Olofströms kommun.

Från ord till handling: Ursprungsmärkning och den offentliga marknaden

MATtanken medverkar i ett seminarium om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden den 20 oktober. – Vi fortsätter att driva på frågan om vilket ursprung som maten har i köken inom vård, skola och omsorg, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.

Seminariet Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden följer upp vad som hänt på området, inte minst sedan vårens lansering av policyn Härifrån kommer maten (länk till intern webbsida). Policyn innebär att offentliga livsmedelskunderna utmanar övriga branschaktörer att enas kring enhetlig märkning och information om livsmedelsursprung.

Vid seminariet, som genomförs i form av ett panelsamtal, kom flera olika frågor att diskuteras. Vad har hänt i grossist- och producentled sedan policyn lanserades? Hur går arbetet vidare? Och när beräknas förändringarna slå igenom fullt ut, hela vägen till verksamheterna och deras matgäster?

– Det blir intressant att delta i detta samtal. Det är två år sedan MATtanken initierade den branschdialog (länk till nyhetsarkivet) som ledde fram till ett gott samarbete med olika aktörer gällande frågan om matens ursprung. Detta i sin tur ledde fram till policyn Härifrån kommer maten. Nu är det dags att följa upp läget, säger Eva Sundberg.

Mer information

Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till extern webbplats) är ett arrangemang som anordnas av Kost & Näring i samarbete med MATtanken. Seminariet kommer att direktsändas och är möjligt att ta del av för de som var anmälda till Kostdagarna i mars.

Medverkande är:

  • Eva Sundberg, projektledare MAT-tanken.
  • Peter Skoog, affärschef offentliga kunder Lantmännen Cerealia.
  • Wiveca Andreasson, försäljningschef anbud och säljkår, Atria.
  • Katarina Ljung, hållbarhets- och kvalitetsansvarig, Martin & Servera.
  • Anna Svartsjö, Kost & Närings fokusgrupp Upphandling.

MATtanken har för avsikt att sammanfatta seminariet i efterhand i en artikel som publiceras på vår webbplats.

Portalen till våra sidor som handlar om ursprungsfrågor hittar du här.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post