Landsbygdsnätverket
Montage med tidningsframsida och tvåsidigt uppslag inne i tidningen.

Jordbruksaktuellt lyfter frågan om andelsjordbruk kan leda till mer närodlat i offentliga kök

"Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)

MATtanken blev tidigare i höstas kontaktade av Jordbruksaktuellt som ville veta mer om frågan om ursprung och om andelsjordbruk kan vara ett sätt att öka andelen närodlat.

Eva Sundberg, projektledare MATtanken, säger till tidningen att hon är positiv till utvecklingen av att kommuner går in i andelsjordbruk – och hon tror att detta kan var en av många vägar in i köken, som vi kan få se mer av framöver. Samtidigt betonar hon att det inte finns några standardlösningar.

- Varje kommun behöver hitta sin lösning, det går inte att kopiera någon annans för det ser så olika ut i varje kommun. Dels när det gäller vilka producenter som finns och dels vilka lösningar för logistik man har, säger Eva Sundberg i Jordbruksaktuellt.

I en tidigare artikel från 2018 om andelsjordbruk har MATtanken lyft fram Kramfors, Sollefteå, Tingsryd och Södertälje kommuner – som exempel på kommuner som har avtal med lokala andelsjordbruk. Nu gjorde Jordbruksaktuell en uppföljning genom att kontakta kommunerna för att höra vad som hänt.

Läs intervjun med Eva Sundberg och reportaget om andelsjordbruk i Jordbruksaktuellt nr 20, den 28 oktober 2020, sidor 26-27. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om MATtankens arbete kring frågan om ursprung - varifrån kommer maten?

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post