Landsbygdsnätverket
Kollage med bilder på dukade bord och råvaror att laga.

Lokala råvaror och minskat matsvinn i Rättvik

I Rättviks kommun är målsättning att i äldreomsorgens kök endast använda råvaror från kommunens återtagsprojekt och lokala producenter, på Offentliga måltidens dag, den 15 oktober. All mat tillagas från grunden. Dessutom lagas mellanmålet på rester.

Det är på de särskilda boendena som personalen har i uppgift att på något valfritt sätt ta vara på rester genom att baka, göra smoothies eller göra någon annan variant av mellanmål.

– Det är extra roligt att vi i år lyfter fram hållbarhetsarbetet som vi fokuserat på en tid i kommunen. Att använda rester är ett sätt att minska matsvinnet, få minskade kostnader och det är också ett sätt att få till mer näringsrika och variationsrika mellanmål jämfört med att enbart servera färdigt fikabröd, säger Linnéa Nallgård, dietist i Rättviks kommun, som också tycker att det är kul att det blivit ytterligare en dag att fira.

Gemenskap kring måltiden viktig

Det är femte året som Rättviks kommun firar Måltidens dag/Offentliga måltidens dag.

– Precis som tidigare så är det viktigt för oss att inom våra särskilda boenden lyfta betydelsen av den gemensamma måltiden där man äter och umgås tillsammans. Det lagas extra festlig mat och chefer, sköterskor, undersköterskor och de boende får möjlighet att äta tillsammans vid fint dukat långbord, berättar Linnéa.

– Mat och måltider är en viktig social aktivitet och mat tillhör för många ett av livets stora glädjeämnen. Men det är långt mellan surströmming och jul och det var väl lite så det började. Matglädje ger livsglädje, det vill jag tillsammans med köken förmedla till våra matgäster på våra särskilda boenden, fortsätter Linnéa.

Så här resonerar/planerar en av kommunens kockar menyn vid en mindre enhet:

Jag ska försöka få fram något riktigt lokalt. Troligen blir det älgfärs, blåbär, hallon, lingon och eventuellt svamp. Jag ska också försöka få tag i en lokal röding som jag skulle kunna ha som förrätt (typ mousse) med kavringsbotten från Snitths (lolakt bageri). Till frukost kanske jag kan erbjuda blåbärsgröt om jag får ihop så pass med blåbär och om avdelningarna tycker det är ok. Till dagens varmrätt blir det i alla fall älgfärsbullar med vild gräddsås, rårörda lingon och potatispuré. Till efterrätt gör vi nog en halloncheeesecake (som matgästerna är mycket förtjusta i). På kvällen kanske vi kan erbjuda en svampsoppa om vi får tag i så pass mycket svamp. Det får vara lite öppet."

På de särskilda boendena inleds firandet med en liten drink och snacks eller snittar. På sina håll kan det bli musikunderhållning. Sedan bjuds det gemensam måltid med huvudrätt och dessert. Kanske blir det också sång? På några platser kommer det att hållas högtidstal. Att det blir en festlig dag är det ingen tvekan om.

Dessutom anordnas en dukningstävling där det dukas långbord så att både boende och personal kan sitta tillsammans (med distans) och få en trevlig måltid tillsammans. Tanken är att man dekorerar med det som finns enkelt att tillgå, som löv, mossa, rönnbär eller annat från naturen, vaser och burkar från köket, osv. De boendes bidrag i att vika servetter eller på annat sätt vara med i pyntningen räknas också.

Skolköken vill vara med och fira

I Rättvik kommer även samtliga skolkök att haka på temat på Offentliga måltidens dag.

– Det att innebära att vi når alla barn och elever från förskolan upp till gymnasiet och deras vårdnadshavare. Det är inte unikt för dagen att man lagar mat med råvaror från Återtagsprojektet och andra lokala producenter, men det här blir en dag då vi kan lyfta och fokusera på detta med lokalt producerat mat lite extra, avslutar Linnéa.

Mer information

Kontaktperson: Linnea Nallgård, Rättviks kommun, tel. 0248-701 05.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post