Landsbygdsnätverket
Tallrik med mat, serverad under veckan då Offentliga måltidens dag firas.

Mjölby kommun är med och firar Offentliga måltidens dag parallellt som Östgötaveckan pågår. Klimatsmart och lokal mat serveras hela veckan av Mjölbys måltidsservice. Fotot är från vårdboende Boken i Mjölby. Foto: @diggamjolby

Offentliga måltider i rampljuset

Det är dags att sluta ta de offentliga måltiderna för givet! Istället bör aktörer på alla nivåer samverka bättre för att ta tillvara måltidernas fulla potential. Detta skriver generaldirektörerna för Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsammans med ordföranden för Lantbrukarnas riksförbund och generalsekreteraren för Sveriges Konsumenter - i en debattartikel i Dagens Samhälle - inför Offentliga måltidens dag.

Under Offentliga måltidens dag, torsdag den 15 oktober kl. 12.00 finns MATtanken även med i ett livesänt lunchsamtal om måltidernas betydelse för hela vårt samhälle.

Debattartikel i Dagens samhälle

Debattartikeln Upp med de offentliga måltiderna på bordet, publicerades i Dagens samhälle den 14 oktober. Debattörerna företräder de fyra organisationer som ingår i styrgruppen för MATtanken. Läs Upp med de offentliga måltiderna på bordet, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Dagens Samhälle.

”De 30 miljarder av våra skattemedel som årligen går till måltider i vård, skola och omsorg – är mer än en budgetpost.” ”… varje bit morot, potatis, böna, fisk eller kött som läggs på tallriken är av stor strategisk betydelse”, skriver debattörerna Christina Nordin, generaldirektör, Jordbruksverket; Annica Sohlström, generaldirektör, Livsmedelsverket, Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund och Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges Konsumenter.


Porträttfoton: Annica Sohlström, Palle Borgström, Jan Bertoft, Christina Nordin.

Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket; Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund; Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter; Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket.

Lunchsamtal, Måltidsakademien

Måltidsakademien arrangerade ett lunchsamtal på Måltidens dag/Offentliga måltidens dag, torsdagen den 15 oktober där MATtanken fanns med. Det blev ett samtal om måltidernas betydelse i samhället – över en rykande tallrik med Årets soppa som är en kryddig linssoppa med gott bröd.

Samtalet sändes live och tittarlänken är inte längre tillgänglig.

Medverkade i samtalet gjorde:

  • Carl Jan Granqvist, hedersdoktor i måltidskunskap, Restaurang och Hotellhögskolan, Örebro universitet; vinkännare och TV-profil.
  • Eva Sundberg, projektledare MATtanken; kostvetare och expert rörande frågor om offentliga måltider
  • Frida Ronge, restaurang TAK; har tidigare vunnit pris som Årets smakskapare och Årets innovatör och är bland annat ambassadör för hållbart fiske för MSC
  • Jens Dolk, kypare på restaurang K-märkt; författare till flera böcker om mat och vin.


Porträttfoton: Carl Jan Granqvist, Eva Sundberg, Frida Ronge, Jens Dolk.

Carl Jan Granqvist, hedersdoktor i måltidskunskap; Eva Sundberg, projektledare MATtanken; Frida Ronge, restaurang TAK; Jens Dolk, restaurang K-märkt.

Offentliga måltidens dag den 15 oktober

  • Det är cirka 120 kommuner och regioner som anordnar aktiviteter - i hela landet, torsdag den 15 oktober 2020.
  • Läs mer om allt som händer på Offentliga måltidens dag på www.mattanken.se/omd Länk till annan webbplats. Följ vad som händer i sociala medier på #måltid20

Bloggen Den svenska maten

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post