Landsbygdsnätverket
Symbolbild från FN för Internationella matsvinnsdagen 29 september.

FN har utlyst den 29 september som en internationell dag att uppmärksamma matsvinn. English: The United Nations General Assembly designated 29 September as the International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW).

Till dig som jobbar med mat(svinn) i offentliga kök

En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Ska vi nå FN:s globala mål om att halvera matsvinnet i världen till år 2030 måste vi agera - nu! Här har de offentliga köken också en viktig roll att spela. För att öka farten i arbetet med att minska matsvinnet har FN i år lanserat internationella matsvinnsdagen den 29 september och detta vill MATtanken självfallet uppmärksamma.

Att minska matsvinnet kräver att alla som befinner sig i livsmedelssystemet agerar – hela vägen från producenten fram till konsumenten behövs det insatser. MATtanken har tidigare lyft frågan om matsvinn i offentliga kök i två olika webbinarier, det finns även två artiklar om matsvinn i vår artikeldatabas som vi gärna blänker för igen - med anledning av internationella matsvinnsdagen.

Arbetet i landets kommuner har kommit olika långt, Livsmedelsverkets första matsvinskartläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till rapporten) på nationell nivå visar att de flesta kommuner arbetar med att minska sitt matsvinn.

Det är många parametrar som spelar in i hur mycket matsvinn som uppstår från det att råvarorna når köket till dess att matrester skrapas av tallriken. Allt från måltidsplanering och tillagningsmetoder till hur aptitlig måltidsmiljön är spelar roll för hur stor eller liten vikten i soptunnan blir.

Livsmedelsverket har tagit fram en nationell metod för att mäta matsvinn för att kunna jämföra och följa upp resultaten. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om den nationella modellen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hitta protokollen för 2020 års mätning som går av stapeln under v.40 och 41.

MATtankens webbinarier om matsvinn

MATtanken har tillsammans med Livsmedelsverket producerat två webbinarier på temat att minska matsvinnet i offentliga kök.

  • Hur börjar man? Det första webbinariet handlar om fakta och kunskap för att starta matsvinnsarbetet i offentliga kök. Minska matsvinnet - börja här (länk till webbinarium).

  • Tips och inspiration för att komma vidare. Det andra webbinariet handlar om matsvinnsmyter och matglädje. Genom konkreta exempel från verksamheter ges tips och inspiration för att minska matsvinnet i offentliga kök. I webbinariet besvaras också många vanliga frågor som ställdes av deltagarna, som om man får ta emot gratis mat, och hur mat som varit ute för servering kan tas om hand för att serveras igen. Matsvinnsmyter och matglädje (änk till webbinarium).


Tips på artiklar att läsa om matsvinn

MATtanken har också i artiklar lyft spännande exempel från verksamheter som testar nya vägar för att minska matsvinnet i offentliga kök.

  • Vad väljer du för rätt imorgon? Spykens gymnasieskola i Lund har installerat en digital läsplatta i anslutning till lunchrestaurangen där matgästerna kan rösta på vilken av morgondagens rätter de troligtvis kommer äta. På så sätt får köket en indikation på hur mycket mat som kommer gå åt och hur mycket av respektive rätts råvara som de behöver förbereda genom att exempelvis tina upp eller frysa in. Digitala enkäter som en väg mot minskat matsvinn (länk till artikel).

  • Konsten att ta tillvara på råvaror! På Backaskolan i Härryda bjuder kocken Carina Nilsson eleverna på rätter med räddade frukter och grönsaker. Det startade som ett matsvinnsprojekt men är nu en central del av verksamheten. Varje vecka tar man tillvara råvaror som leverantören skulle ha slängt. Carina vet aldrig på förhand vad som levereras. Kreativiteten går på högvarv när hon spontant kan få ”rädda” 130 askar jordgubbar eller åtta lådor cocktailtomater. Nästa steg i ledet mot minskat matsvinn är att försöka få till samarbete med fler leverantörer, bland annat för mejerier och fisk. Trolleri med räddade råvaror ger oväntade maträtter i skolan (länk till artikel).

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post