Landsbygdsnätverket
Restaurangbord med stolar.

Klippans kommun: Konceptet som får måltiden att blomma och gästerna att trivas

Klippans kommun har arbetat med ett referensobjekt - som också lagt grunden för fortsatta investeringar och uppfräschningar som ger fina måltidsmiljöer på ett enkelt sätt. Sammanfattning av Klippans presentation på tematräff 3, den 9 mars 2022.

Kontaktperson

  • Lill Spenninge, måltidschef

Bakgrund

Det var ombyggnationen av Åbyskolans kök som blev startskottet i Klippans kommun i arbetet med att förnya kommunens måltidsmiljöer, genom att låta skolan bli ett referensobjekt.

– Renoveringen kom igång och fick extra fart genom att vi kvalificerade oss till Skolmatsgastro 2016 och att delfinalen skulle vara på plats. Det var som att få ett litet OS i ryggen, minns Lill Spenninge.

Hon lyfter fram fördelen med att jacka i fastighetsförvaltningens plan för renovering.

– Jag fick möjlighet att åka med fastighetschefen för att titta hur det såg ut. Åbyskolan är en gymnasieskola med 180 platser i skolrestaurangen. Förutsättningen var att vi inte kunde bygga om så mycket utan det handlade istället om förändring genom ny färgsättning, möbler och liknande. Vi bestämde oss för att anlita en inredningsarkitekt.

– Vi ville få råd om hur vi kunde lyfta restaurangen utifrån de förutsättningar som rådde. Det är inte alltid som det behövs så stora förändringar. Det är lika ofta de små insatserna som ger lika stora effekt som de stora, säger Lill.

Arbetet i Klippan

Inredningsarkitekten ville ta vara på den industriella tonen då Klippan är en bruksort samt skolan är ett gymnasie och tål lite ”tuffare" inredning och färgsättning.

– Vi ville skapa ett ställe att träffas på! Samt även få in lite återbruk. Vi investerade i en bra belysning, inte minst över serveringslinjen. Det blev en del nya möbler och så jobbade vi med dekorativ laminering i form av texter och bilder, på väggar och fönster. Vi tryckte också upp fotografier på personalen, de blev coola och dekorativa inslag på väggarna samtidigt som det blev ett sätt att boosta kökspersonalen och lyfta arbetsgivarmärket.

Genom att ta lärdom från referensobjektet har Klippan nu ett koncept att jobba vidare med i samband med fortsatta renoveringar.

Bilden visar en serveringslinje i en skolrestaurang. Det hänger stora lampor över linjen.

Några lärdomar

– Åbyskolan har fått ta emot många studiebesök och i kommunen har vi gått vidare. Fem av nio skolors restauranger är numera uppfräschade, varav en är nygjord.

– Vi har jobbat vidare med ”köksmoduler”, det vill säga vanlig köksinredning som används i hemmiljö, som mixas ihop med offentlig inredning, fortsätter Lill som anser att det ger ökad trivsel för både eleverna och personalen.

– Så ofta vi kan tar vi också med oss inspiration från bygden. Läder från läderfabriken. Tegel bränt i närområdet. Rumsavdelare, ljuddämpare och andra trivselfaktorer är också viktiga. Ofta tillverkar och skapar vi saker själva, ute på de mindre enheterna, fortsätter hon.

Här är några praktiska tips från Lill och Klippans måltidsorganisation som kan bidra till att skapa trivsam måltidsmiljö:

  • Laminera en serveringslinje själv.
  • Ha ekskivor istället för metallstänger på brickbandet.
  • Gardinstänger kan man använda för att hänga upp skyltar på.
  • Fejkkakel är ett enkelt knep.
  • Lådor i trä är fint.
  • Tomma konservburkar kan bli vaser eller dekorativa element.
  • Pinnstolar ger atmosfär i inredningen.
  • Ni kommer jättelångt med tyg!
  • Det är mycket användbart att ha tillgång till bra bilder/skapa en bildbank.
  • Rensa ut.
  • Tänk stort. Sluta plottra.
Foto på köksmöblemang, skåp och bänk. Text i bilden: vanlig heminredning ger en fin mix mellan hemmiljö och offentlig miljö vilket skapar trivsel.

Mer information

Läs mer om Klippans arbete med kommunikation (tematräff 2) och FoodBoost (tematräff 1).

Tillbaka till huvudsidan.

Senast uppdaterad