Mjölby kommun är med och firar Offentliga måltidens dag parallellt som Östgötaveckan pågår. Klimatsmart och lokal mat serveras hela veckan av Mjölbys måltidsservice. Fotot är från vårdboende Boken i Mjölby. Foto: @diggamjolby
Det är dags att sluta ta de offentliga måltiderna för givet! Istället bör aktörer på alla nivåer samverka bättre för att ta tillvara måltidernas fulla potential. Detta skriver generaldirektörerna för Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsammans med ordföranden för Lantbrukarnas riksförbund och generalsekreteraren för Sveriges Konsumenter - i en debattartikel i Dagens Samhälle - inför Offentliga måltidens dag.
Under Offentliga måltidens dag, torsdag den 15 oktober kl. 12.00 finns MATtanken även med i ett livesänt lunchsamtal om måltidernas betydelse för hela vårt samhälle.
Debattartikeln Upp med de offentliga måltiderna på bordet, publicerades i Dagens samhälle den 14 oktober. Debattörerna företräder de fyra organisationer som ingår i styrgruppen för MATtanken. Läs Upp med de offentliga måltiderna på bordet, i Dagens Samhälle.
”De 30 miljarder av våra skattemedel som årligen går till måltider i vård, skola och omsorg – är mer än en budgetpost.” ”… varje bit morot, potatis, böna, fisk eller kött som läggs på tallriken är av stor strategisk betydelse”, skriver debattörerna Christina Nordin, generaldirektör, Jordbruksverket; Annica Sohlström, generaldirektör, Livsmedelsverket, Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund och Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges Konsumenter.
Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket; Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund; Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter; Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket.
Måltidsakademien arrangerade ett lunchsamtal på Måltidens dag/Offentliga måltidens dag, torsdagen den 15 oktober där MATtanken fanns med. Det blev ett samtal om måltidernas betydelse i samhället – över en rykande tallrik med Årets soppa som är en kryddig linssoppa med gott bröd.
Samtalet sändes live och tittarlänken är inte längre tillgänglig.
Medverkade i samtalet gjorde:
Carl Jan Granqvist, hedersdoktor i måltidskunskap; Eva Sundberg, projektledare MATtanken; Frida Ronge, restaurang TAK; Jens Dolk, restaurang K-märkt.
Senast uppdaterad 2020-10-14