Landsbygdsnätverket

Nyhetsarkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Mjölkförpackningar utan etikett Egna märkesvaror – en komplicerande faktor på den offentliga livsmedelsmarknaden
  Egna märkesvaror (EMV) är produkter som tillverkas av underleverantörer men säljs under handlarens eget varumärke. Även grossister i den offentliga måltidsbranschen erbjuder egna märkesvaror. Hur detta påverkar den offentliga livsmedelsmarknaden lyfts i en rapport från Konkurrensverket.
 • Utvecklingslok som drar hållbarhetsarbetet framåt i köken
  Mobilisera kraft, engagemang och ha roligt! Det har varit viktiga ingredienser för Måltidsservice produktutvecklingsgrupp i Uppsala kommun.
 • Anmäl dig till webbinariet om samordnad varudistribution
  I teorin kan en samordnad varudistribution inom kommunen ge ökad konkurrens och bättre möjligheter att köpa närproducerade varor. Men hur ser det ut i praktiken? Innebär samordnad varudistribution att det blir enklare att få lokal mat på tallriken? I detta webbinarium får vi ta del av några kommuners erfarenheter.
 • Erfarenhetsutbytet mellan Sverige och Finland fortsätter
  Den 11-12 december träffades vi för andra gången i det erfarenhetsutbyte mellan Sverige och Finland som MATtanken initierade i våras. Denna gång träffades vi i Helsingfors med omnejd.
 • Hembakt bröd från kommunens eget bageri ger måltiderna kvalitet
  I Burlövs kommun får matgästerna inom äldreomsorgen och skolorna gott, nybakat bröd från kommunens eget bageri.
 • Besök i Finland för samarbete och erfarenhetsutbyte
  Den 11-12 december samlas aktörer från Finland och Sverige för andra gången till erfarenhetsutbyte om offentliga måltider. Ett initiativ som MATtanken ligger bakom. Denna gång träffas vi i Helsingfors, Finland.
 • Idéslussen i Sundsvall Idésluss främjar innovationer i måltidsorganisationen
  Idésluss Sundsvallsregionen är en av hittills tolv idéslussar i landet. Måltidsorganisationen i Sundsvalls kommun har bland annat använt den för att undersöka varför seniorrestaurangerna besöks av fler män än kvinnor.
 • Se webbinariet om hållbar sjömat i efterhand
  Kommuner och regioner vill att den fisk man köper in ska vara så hållbar som möjligt. Men det är inte lätt att navigera rätt när man ska upphandla fisk och sjömat. I detta webbinarium berättar professor Kristina Snuttan Sundell om produktion av mat genom vattenbruk.
 • Lokala producenter på besök i skolrestaurangerna
  Marks kommun har anordnat en vecka med fokus på lokal mat. Det serverades en helt svensk- och lokalproducerad lunch och lokala producenter bjöds in för att möta matgästerna.
 • Nya möjligheter att upphandla fisk och skaldjur
  Fisk och skaldjur är ett komplext område för upphandling. Arter av vildfångad fisk och skaldjur fiskas på globala bestånd. Fisk som köps av offentlig sektor kan komma ifrån hela världen. Beståndens status förändras snabbt och beror på många olika orsaker, inte bara på hur mycket som fiskas. Upphandlingsmyndighetens nya kriterier gör det enklare att upphandla hållbart.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster