Landsbygdsnätverket
Åsa Wigg, Maria Udenius, Pierre Liljeroos

Redo för att fira! Åsa Wigg och Maria Udenius, enhetschefer på kostenheten i Hudiksvall kommun, flankerar Pierre Liljeroos, köksansvarig kock på Iggesund skola.

Hudiksvall bjuder in medborgarna till dialog

Offentliga måltidens dag den 21 oktober närmar sig med stora steg. I Hudiksvalls kommun pågår förberedelserna för fullt. Det blir firande på äldreboenden, förskolor och skolor och en kampanj där kökspersonalen och dialogen med medborgarna lyfts fram.

– Vi väljer att fokusera på några av våra lokala producenter i firandet. En tvårättersmeny där Hälsingeostkakan från Forsa gårdsmejeri blir pricken över i:et på äldreboendena. I grundskolan blir det tunnbrödsrulle med korv från Delsbochark med goda tillbehör. Förskolorna satsar på att göra smoothies till mellanmål, berättar kostenhetschef Åsa Wigg som hoppas på att det ska bli ringar på vattnet.

– Nyligen frågade ett kök om några elever på skolan vill spela livemusik i samband med lunchen, så det hoppas vi på, tillägger hon som ett exempel.

Kostenheten kommer också att ta tillfället i akt att lyfta fram kökspersonalen.

– Vi gör en marknadsföringskampanj för att nå ut och berätta om hur det är att jobba hos oss. Vi har spelat in korta filmer med intervjuer i köken. Intervjuerna kommer att publiceras i samband med firandet.

Offentliga måltidens dag blir dessutom ett tillfälle till dialog med medborgarna om måltiderna.

– Vårdnadshavare inom grundskolan bjuds in till ett digitalt möte där de kan framföra frågor och synpunkter. I denna första inbjudan till dialog, är det ett begränsat antal platser. Finns ett stort intresse kommer fler tillfällen för dialog längre fram, berättar Åsa.

Har ni haft dialog om måltiderna tidigare?

– Tanken var att vi skulle testat i fjol, men pandemin gjorde att det inte gick att genomföra. Under tidigare år har vi haft olika event. Senast visade vi upp vårt måltidskoncept i äldreomsorgen, men vi har inte genomfört en öppen dialog. Nu blir det en riktad satsning där vi börjar med skolan. Vi kan svara på frågor om måltider i skola och förskola men även diskutera sådant som rör offentliga måltider av mer allmän karaktär. Det blir spännande att se vilket intresse som finns.

Vad är syftet med mötet med medborgarna?

– Alla har en åsikt om maten! Det blir bra med ett tillfälle där vi kan lyssna men också svara på frågor. Det är främst via elevernas matråd vi får in önskemål och synpunkter om måltiderna. Vi hoppas att detta initiativ ska ge oss ytterligare input och dessutom ge oss möjlighet att berätta om vår verksamhet, vilka förutsättningar vi har och vad vår verksamhet styrs av. Det finns en del myter och fördomar att bemöta. Exempelvis avvecklades kommunens centralkök för flera år sedan till förmån för tillagningskök, men många tror att vi fortfarande lagar all mat i ett enda kök. Vi får många frågor om ursprunget på maten som vi serverar, här får vi ett tillfälle att berätta att i stort sett allt kött vi serverar är svenskt, säger Åsa.

Mer information om Offentliga måltidens dag

Läs våra tidigare artiklar inför årets firande den 21 oktober.

#måltid21 i sociala medier

I sociala medier hoppas vi att alla som gör inlägg inför, under och i uppföljningen av firandet använder taggen #måltid21. Då kan fler ta del av allt spännande som händer runtom i landet!

Senast uppdaterad