Landsbygdsnätverket
Två glada barn framför en dator.

Förskole- och seniorverksamheter kommer att fira Offentliga måltidens dag tillsammans på Södermalm. Bilden är från Pixabay.

Unga och gamla firar Offentliga måltidens dag tillsammans

Det blir hamburgare och klyftpotatis på menyn när kocken på förskolan Hörnet ska laga mat till både förskolebarnen och de äldre på det närliggande vård- och omsorgsboendet. För det har seniorerna önskat! I år är det premiär för Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm att vara med på Offentliga måltidens dag och det blir ett firande över gränser.

MATtanken ringer upp Jessica Westin som är dietist på Södermalms stadsdelsförvaltning för att få veta lite mer.

Varför vill ni vara med på Offentliga måltidens dag?

– Måltiden är viktig på så många olika sätt och det är värt att lyfta fram! Inom omsorgen handlar det om att få i sig den näring man behöver, men också om att hitta en rytm i dagen och att skapa trivsel. För barnen är det viktigt att forma goda matvanor.

Har ni samverkat så här tidigare?

– Nej, det är första gången men tanken är att det ska bli ett bestående samarbete. Vård- och omsorgsboende finns i samma hus som förskolan och där finns även en träffpunkt för seniorer samt dagverksamhet för äldre, så det finns fina förutsättningar för att arbeta tillsammans med fokus på matglädje.

Vad kommer att hända den 21 oktober?

– Vi har den gemensamma önskerätten som lagas av kocken på förskola. Barnen på förskolan kommer dessutom att tillverka höstdekorationer som lämnas till äldreomsorgen för att förgylla dukningen. På seniorernas träffpunkt kommer de äldre att göra servettblommor, de blir bordsdekorationer på förskolan. Seniorerna ska även göra en film till barnen som visar hur det går till att göra servettblommor. Att utbyta bilder och information om favoriträtter – och historier kring dessa – blir ytterligare en ingrediens i det gemensamma firandet.

Mer information

Läs mer om hur man anmäler en aktivitet – och om allt som händer på Offentliga måltidens dag. Länk till annan webbplats.