Landsbygdsnätverket
Utomhusbild. Fiskfiléer i en hink.

Foto: Scandinav bildbyrå, Annika Vannerus.

Sillen gör "come back"

I detta webbinarium låter vi sillen ta plats. Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så har sillen inte riktigt hittat hela vägen in i de offentliga köken. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka?

Webbinariet den 9 mars 2021 arrangerades i samarbete mellan MATtanken och Kost & Närings fokusgrupp hållbarhet. Medverkar i webbinariet gör forskare, fiskexperter och kockar på förskola och skola. De tar bland annat upp:

  • Sillfiske i Sverige idag
  • Marknadstillgång på sillprodukter för storkök
  • Sillens näringsprofil
  • Hållbarhetsaspekter kopplat till sillfisket
  • Framtidens sillprodukter
  • Praktiska exempel från kök

Medverkande

  • Ilona Miglavs, Utbildningsansvarig Bröderna Hanssons Fisk.
  • Ingrid Undeland, professor i Livsmedelskunskap, Chalmers.
  • Åsa Söderberg, kock, Oxelgrenshagens förskola i Södertälje.
  • Daniél Kallonas, kökschef, Skapaskolan i Huddinge.
  • Från MATtanken medverkar Veronica Andrén och Eva Sundberg och från Kost & Närings fokusgrupp hållbarhet medverkar Jenny Sultan.

Se webbinariet

Här kan du se webbinariet via vår Youtube-kanal. Vi rekommenderar dig att se webbinariet via Youtube i första hand. Klicka på rutan [ ] för visning på full skärm.


Som komplement till det inspelade webbinariet kan du ta del av en kort sammanfattning av frågestunden som hölls efter föredragstalarnas presentationer. Se Frågor och svar, nedan.

Frågor & svar

I samband med webbinariet ställdes flera frågor om sill med mera. Frågorna besvarades under en frågestund, efter föredragshållarnas presentationer.

Här kan du  ta del av en kort sammanfattning av frågestunden, som komplement till den inspelade delen av webbinariet.

Senast uppdaterad