Landsbygdsnätverket

Goda exempel

Hur jobbar län, regioner och kommuner för att öka andelen vildsvinskött i de offentliga köken? Här presenterar vi en serie av artiklar som lyfter fram goda exempel. Följ med till Kronobergs län och följ med till Svenljunga i Västra Götalands län.

Vildsvinskött som en del av hållbarhetsarbetet i Skövde kommun

Snart har alla elever på högstadiet och gymnasiet fått chans att smaka rätter med svenskt vildsvinskött i Skövde kommun. I kommunens kök pågår ett genomgripande förändringsarbete, pådrivet av lokala politiska beslut – som handlar om att minska klimatavtryck, minska matsvinn och öka andelen svenska livsmedel. Läs vår artikel om vad som är på gång i Skövde.

Ökad efterfrågan på vildsvinskött i Kronoberg

Vilda hamburgare, limpor och grytor. Numera finns vildsvinskött regelbundet på menyerna i skolan och omsorgen i Kronobergs län. Att vildsvinskött serverar allt oftare är resultatet av långsiktigt arbete där olika aktörer och både större och mindre kommuner samverkar. Läs vår artikel om arbetet i Kronoberg.

Exempel: förfrågningsunderlag, viltkött, Växjö kommun

Hur kan kravställningen se ut i samband med upphandling av vildsvinskött? Växjö kommun genomförde en upphandling av viltkött 2020 i samverkan med fem andra kommuner i Kronobergs län. Här kan du ta del av ett utdrag ur förfrågningsunderlaget.

Studiebesök vid vilthanteringsanläggningen i Svenljunga

Att köpa kött via en vilthanteringsanläggning är för offentliga kök en garanti för att viltet har tagits om hand på rätt sätt, att alla prover är tagna samt att råvaran är besiktigad av veterinär. Följ med på ett studiebesök vid vilthanteringsanläggningen i Svenljunga.

Vilträtter på menyn så gott som varje vecka

På Naturbruksskolan i Svenljunga är det vilträtter på menyn så gott som varje vecka. Mikael Nyman som är en erfaren kock tycker att det är inspirerande att arbeta med köttet som kommer från skog och mark i närområdet: ”Här gör vi gärna järpar och köttfärslimpor av vildsvinsfärs”.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster