• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Samarbete för att ge de äldre en godare vardag
Framsida på en spiralbunden receptbok
Kompetens

Samarbete mellan yrkesgrupper ska ge äldre en godare vardag

Äldreomsorg • Västra Götalands län

Ett samverkansprojekt mellan måltidspersonal och omsorgspersonal ska resultera i ökad kvalitet i måltiderna till de äldre samt förbättrad nutrition. Ett konkret resultat av denna samverkan är den receptbok med aptitretare som tagits fram.

Vårt mål

Målet är att höja kvaliteten på måltiderna till omsorgen och förbättra nutritionen hos de äldre. Ett annat syfte är att utveckla samarbetet mellan enheterna måltid och omsorg.

Så gjorde vi

Vi startade ett tvåårigt samverkansprojekt mellan omsorgens- och kökens personal. Vi är nu halvvägs på denna resa. Som avstamp för projektet genomfördes en workshop. Under projekttiden har vi haft gemensamma träffar, studiebesök och avstämningar på apt-möten.

I projektet har vi tagit fram olika utvecklingspunkter att arbeta med. Exempelvis en ”happening” per månad, mer mat lagad från grunden, kaksmet till avdelningarna för att baka kaka på plats, färdiga spritspåsar med spreads som kan spritsas direkt på ett bröd och dekoreras.

En annan nyhet är att kökspersonalen kommer ut till avdelningarna i början av veckan och presenterar veckans meny. Då kan de också få återkoppling på hur till exempel hur helgens meny har fungerat. Detta är ett sätt att främja konstruktiv feedback och öka kontakten mellan enheterna. Tillagningskök finns på respektive särskilt boende.

Under projektets gång har köks- och omsorgspersonal tillsammans tagit fram en recept- och inspirationsbok med ”aptitretare”. Förutom att receptboken ska bidra till att förbättra de äldres nutrition kan den också bidra till att minska matsvinnet på avdelningarna. Mat som blir över kan tas omhand och bli något nytt, som en aptitretare. Istället för att skicka tillbaka matsvinn till köket kan det bli ett nyttigt mellanmål.

Recept på "gubbsnack" med sill, potatis, dill, färskost, rödlök och bröd

Samarbeten

Enheterna har arbetat tillsammans och projektet är förankrat hos enhetscheferna, så att alla är med i arbetet. Under framtagandet av aptitretarboken har vi också haft ett samarbete med en matvarubutik och tagit hand om matsvinn.

Resultat

Projektet har varit i gång i cirka ett år. Vi har tagit fram en inspirerande bok med recept på aptitretare. I och med projektet har vi ett ökat samarbete och dialog över enhetsgränserna, ett utvecklingsarbete som fortsätter.

Utmaningar

Att få med alla på tåget och alla yrkesgrupper är mottagliga för förändring.

Våra tankar framåt

Vi kommer jobba vidare för att utveckla arbetet i projektet samt utvärdera tillsammans.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Mats Andersson, måltidsutvecklare

Sotenäs kommun

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-06

    Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

    På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

  • Elever får mat serverad från en foodtruck.
    Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Food truck introducerar närproducerade råvaror

    En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter