• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Samlande nätverk för de offentliga köken
Glad kock i ett storkök.
Delaktighet
Kompetens

Samlande nätverk för de offentliga köken

Verksamhetsövergripande • Jämtlands län

Genom bland annat nätverksträffar och ambassadörskockar får offentliga måltidsorganisationer i Region Jämtland Härjedalen ny kunskap, erfarenhetsutbyte och hittar vägar till samarbete.

Vårt mål

Syftet är att skapa förutsättningar för kreativitet och arbetsglädje i länets offentliga kök. Vi vill erbjuda inspiration, kunskapshöjning och främja samverkan för att bidra till ett helhetstänk kring mat och måltider. Med offentlig gastronomi menar vi till exempel skolkök, kök på särskilda boenden och kök på sjukhus.

Så gjorde vi

2015 gjordes en förstudie som ledde till ett projekt. I dag är Torsta offentlig gastronomi en del av Torsta AB:s arbete på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen. Vi arbetar bland annat med:

  • Nätverksträffar. Vi ordnar fysiska och digitala träffar för kostchefer och enhetschefer cirka sex gånger per år. Vid träffarna delas kunskap, idéer och arbetssätt. Vi gör också studiebesök och har inbjudna föreläsare. Inledningsvis handlade nätverksträffarna mycket om schemalagda luncher, att ta ett helhetsgrepp kring mat och måltider samt att höja stoltheten för offentliga måltider. Numera tar nätverkets deltagare ofta hjälp av varandra i frågor som till exempel bemanning, stigande livsmedelspriser och beredskap. Alla våra nätverk har egna digitala chattgrupper, där deltagarna snabbt och enkelt kan dela information med varandra.

  • Ambassadörskockar. Som en verkningsfull metod för att bidra till kreativitet och arbetsglädje finns ambassadörskockar som får möjlighet att ta del av inspiration och kunskap för att i sin tur sprida det vidare i köken. Ambitionen är att alla kommuner i Jämtland Härjedalen ska ha en till två ambassadörskockar för att möjliggöra representation även vid plötslig frånvaro och för att främja utbyte såväl inom den egna kommunen som med andra. Torsta offentlig gastronomis tanke med ambassadörskockarna är att de ska vara en förlängd arm ute i köken. Att de med små medel kan bidra till kunskapshöjande insatser runt om i sin kommun, sprida arbetsglädje, främja yrkesstolthet samt vara med att öka synligheten för yrket. Det genom att ges möjlighet att inspirera, inspireras, skapa kunskapsutbyten samt att växa i sin yrkesroll. Ambassadörerna utses av måltidsorganisationerna i kommunerna tillsammans med Torsta offentlig gastronomi. Kost- och enhetschefer kan använda sig av, och samarbeta med, ambassadörskockarna som sin förlängda arm för att få till en inspirerande arbetsmiljö.

  • Kurser. Vi arrangerar kurser utifrån behov och efterfrågan, om till exempel fisk, samisk mat, specialkost eller sallad.
Rickard Backskog och Ann Sparrock på Torsta offentlig gastronomi. Bakom dem syns ett tält där det pågår utematlagning.

Rickard Backskog och Ann Sparrock på Torsta offentlig gastronomi, i samband med en filminspelning om DIS, dynamiskt inköpssystem.

Samarbeten

Vi samarbetar med och knyter samman alla kommuner i Region Jämtland Härjedalen, Vilhelmina och Ånge kommuner samt alla samiska förvaltningskommuner.

Vi har nyligen påbörjat ett samarbete med Tröndelag, Norge, i "Systerprojektet", där vi bland annat ska hjälpa till att främja skolmat. Syster står för: Stärkt via samverkan mot gemensamma visioner, Yrkesstolthet, Samisk mat, Traditioner Erfarenheter och Rörlighet. Vi tar med oss vår arbetsmodell och struktur med nätverk och ambassadörskockar in i projektet.

Resultat

I dag har vi väl inarbetade nätverksträffar för både kost- och enhetschefer. Det är god uppslutning på våra träffar och vi erbjuder deltagande både på plats och digitalt. Deltagarna delar generöst med sig av information, kunskap och tillvägagångsätt när problem uppstår eller vid andra funderingar. Torsta offentlig gastronomi blir en neutral plattform att mötas på. Det finns inget politiskt dokument som styr agendan, utan alla frågor är välkomna och deltagarna får själva vara med och påverka innehållet i nätverksträffarna.

Kommunerna har ambassadörskockar och det finns en stor efterfrågan på inspirationsdagar och workshops. Vi har god kontakt på både kommunal och regional nivå.

Torsta offentlig gastronomi har också varit delaktig i starten av Dalarna offentlig gastronomi.

Utmaningar

En stor utmaning är gamla värderingar. Vi vill genom positiva inlägg och ett öppet klimat visa hur bra det är i de offentliga köken.

Personalbrist i köken är också en utmaning, eftersom det gör att en del kommuner känner att de inte kan skicka sin personal till kurser och inspirationsdagar. Därför har vi i större utsträckning börjat åka ut till de olika kommunerna istället för att deras personal ska komma till oss.

Våra tankar framåt

Torsta offentlig gastronomi kommer att fortsätta sträva efter att vara en nyckelspelare i arbetet med att främja den offentliga maten och höja yrkesstoltheten i våra offentliga kök.

Läs mer

Här hittar du vår webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi finns också på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Torsta offentlig gastronomi

Rikard Backskog, måltidsinspiratör offentlig gastronomi, och Ann Sparrock, samisk matkultur i offentligt kök

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter