• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Svinn från matförädling ger ingredienser till offentliga kök
Karljohan-svamp.
Kompetens
Upphandling och inköp

Svinn från lokal matförädling ger nya ingredienser till offentliga kök

Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg • Södermanlands län

Karljohansvamp-färs och basilikapuré, som är restprodukter från granngårdens matförädling, blir nya smaker i goda rätter till skola och äldreomsorg – och minskar matsvinnet i Flens kommun.

Vårt mål

Flens Kommun har som mål att minska svinn. Både internt men också i samverkan med näringslivet.

Så gjorde vi

Vårt produktionskök ligger "vägg-i-vägg" med en gård och deras kök/butik. Gården kontaktade mig och frågade om Måltidsservice ville ha basilikapuré som blivit över vid deras oljeproduktion. Det samtalet mynnade ut i att vi kom fram till att det finns en hel del restprodukter från produktionen som Måltidsservice kan köpa, bland annat Karljohansvamp-färs som är grunden i deras Karljohan-olja.

Samarbeten

Högtorp Gård.

Resultat

Karljohansvamp-färsen används i bland annat våra egna vårrullar, fritters, biffar och liknande som vi gör till skola/förskola. Den används också i till exempel svampsås till äldreomsorgen. Basilikapuré använder vi till en massa olika saker, som smaksättning, precis som vilken färsk/fryst basilika som helst. Av Karljohansvampen bakade vi även ett knäckebröd/flatbröd som gården sedan köpte tillbaka, för att ha i en delikatesskorg vid jul.

Det visade utvärderingen

Vi har inte utvärderat enligt konstens alla regler, men vi ser att samarbetet med gården löser två frågor: För det första kan gården sälja vidare en produkt som annars riskerar att bli matsvinn. Och för det andra får vi köpa bra lokala/svenska råvaror som vi omvandlar till god mat till våra gäster.

Vi vinner också ett kompetensutbyte

Våra tankar framåt

Vi kommer att fortsätta detta samarbete, där vi ser att vi kan nyttja varandra på ett kreativt plan också.

Läs mer

Vi finns på Instagram: @maltidsserviceflen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Flens kommun

Per Kålbäck, kökschef

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-06

    Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

    På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

  • Illustration från Ett nytt recept för skolmåltider, med lantbrukare och kock.
    Upphandling och inköp
    2023-02-06

    DIS ger möjlighet till lokala inköp

    Nu köps allt färskt nötkött in via det lokala slakteriet, efter arbete med att informera leverantörer om Dynamiskt inköpssystem.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter