• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Green Corner får fler att välja vegetariskt varje dag
Green corner, en del av skolrestaurangen som serverar vegetariskt.
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

Green Corner får fler att välja vegetariskt varje dag

Gymnasium • Värmlands län

Eleverna funderar inte längre på om det är kött i lunchen eller inte. Satsningen Green Corner gör att allt fler väljer de vegetariska rätter som tillagas ute i matsalen, där kockar och elever har direktkontakt.

Vårt mål

Green Corner kom till för att underlätta för elever att välja mellan animaliskt och vegetariskt protein till lunch, när båda alternativen är likvärdiga.

Så gjorde vi

Vi byggde ett kök och en separat serveringsplats ute i skolmatsalen, som erbjuder enbart vegetariska rätter med samma näringsvärde som andra lunchrätter. I Green Corner är kockarna närvarande och lagar mat inför eleverna, för att informera om vad rätterna innehåller och hur de är tänkta. Tre heltidstjänster jobbar i Green Corner.

Resultat och utmaningar

Green Corner har haft stor framgång och vi förvaltar elevernas intresse på bästa sätt. Många elever som provat Green Corner återkommer och det är märkbart hur lite eleverna funderar på om det är kött eller inte i lunchen – om alternativen till kött är tillräckligt bra. Vi ökar ständigt antalet elever som väljer vegetariskt till lunch, i dag väljer över 400 elever vegetariskt varje dag.

Green Corner har haft en inkörningsperiod med en hel del frågor om kostnader. Nu är Green Corner en självklar del av matsalen och kostnaderna är inom budget.

Green corner, en del av skolrestaurangen som serverar enbart vegetarisk mat.

Våra tankar framåt

Vi väntar på att Green Corner kommer att ha fler ätande än det andra lunchalternativet.

Vi som lämnat erfarenheten

Skolmåltider, gymnasieskolorna i Karlstads kommun

Alain Grenard, kostchef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter