• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Hydroponisk odling ger medvetna elever
Närbild på små, gröna blad.
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Hydroponisk odling ger medvetna elever

Gymnasium • Värmlands län

För att öka elevernas kunskap om odling av mat finns numera odlingsskåp i varje gymnasieskola i Karlstads kommun. Tanken är att odlingarna så småningom ska skötas av eleverna själva.

Vårt mål

Vi vill göra eleverna mer medvetna om arbetet som ligger bakom odling och skapa nyfikenhet på odlingsformen hydroponisk odling, alltså odling utan jord. Vi vill också skapa en positiv attityd till maten som serveras i skolrestaurangen.

Så gjorde vi

Vi köpte ett hydroponiskt odlingsskåp till varje gymnasieskola. Kockarna fick under sex månader handledning och stöd, för att lära sig om odlingsformen men också hitta en rutin för att hantera skörd på ett bra sätt. Vi började med krasse, solrosskott och ärtskott. Därefter blev det kryddor för kökets behov, sallad till egen buffé och nu är vi på groddning av linser, ärtor, quinoa etc.

På sikt har vi planer på att involvera eleverna klassvis för att sköta en del av skåpet. Eleverna får då på ett tydligt sätt följa odlingen från frö till skörd, men också smaka och diskutera med kockarna om möjliga användningsområden.

En kock ser till den hydroponiska odlingen.

Resultat och utmaningar

Kockarna är väldigt engagerade i odlingen och det blir spännande att ser hur det går när vi växlar upp genom att involvera eleverna.

Våra tankar framåt

Vi har en vision om att den framtida skolan ska ha en egen odling som kan förse köket med råvaror och elever med kunskaper.

Läs mer

Om odlingen på LinkedIn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Skolmåltider, gymnasieskolorna i Karlstads kommun

Alain Grenard, kostchef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter