Förskola • Östergötlands län
Efter flera års målmedvetet arbete av kockarna i köket, som också är utbildade måltidspedagoger, är nu måltidspedagogiken en självklar, integrerad del i förskolans arbetssätt.
Genom måltidspedagogik vill vi lära barnen om hälsosamma och klimatsmarta vanor – något vi också hoppas och tror att de tar med sig hem till sina familjer. Barnen ska, genom pedagogiska aktiviteter, bli nyfikna på den mat som serveras på förskolan och våga smaka.
Vi vill också att maten blir en glädjefull väg till lärande. Mat och måltider ska vara en integrerad del av den pedagogiska verksamheten i förskolan.
Sedan många år arbetar kommunen med ett koncept som heter Food for Life, där upplevelser och lärande kring mat är centralt. Måltidspedagogik i förskolan är en del inom konceptet.
Vi i köket har utbildat oss inom måltidspedagogik och några pedagoger har gått delar av måltidspedagogikutbildningen tillsammans med oss. Vi har ett gott samarbete med pedagogerna, och vi kockar är med på förskolans veckomöten för att informera om tankar och planera tillsammans.
Vi har förankrat vårt arbete och har stöd från kostenhetens ledning och förskolans rektor. Förskolan har ett öppet kök med en gemensam matsal som inbjuder till ett integrerat arbetssätt mellan kockar, barn och pedagoger. Kaffebryggaren finns hos oss i köket vilket leder till vardagliga kontakter med pedagogerna, något som underlättar samverkan.
Vi har ett gott samarbete mellan kockar och pedagoger men också totalt sett mellan förskolan och kostenheten.
Vi inspirerar även på andra håll i kommunen. En av oss kockar är regelbundet på öppna förskolan, i årskurs 3 och på vuxenutbildning och utbildar om bra matvanor. Samverkan sker även med omsorgen, ibland träffar vi personal från kommunens särskilda boende och pratar mat och övningar inom exempelvis Sapere med dem för att dela tankarna kring måltidspedagogik inom kommunen.
Samarbete med en lokal matbutik genom maträddaruppdraget.
Måltidspedagogiken är ett vedertaget arbetssätt på förskolan. Barnen är medvetna och delaktiga, vilket leder till att de vågar smaka det som serveras. Vi får mycket positiv respons från barnens vårdnadshavare.
Maträddaruppdraget har tydliggjort det arbete vi gör med måltidspedagogik och hållbarhetsfrågor. Det har gjort jobbet roligare och blivit ännu en länk mellan kök och pedagogik. Hela förskolan har blivit mer och mer engagerad i hållbarhetsarbetet.
Barn uttrycker glädje över frukt och grönt på frukostbuffén. Detta har ökat över tid och vi tror också att det har att göra med maträddaruppdraget, att barnen lär känna frukt och grönt på ett nytt sätt.
Att inte köra på för hårt och bli överambitiösa, utan hålla arbetet med måltidspedagogiken på en lagom nivå, så att det rullar i vardagen och är självgående. Att börja arbetet i liten skala och bygga på allt eftersom.
Att arbeta mer klimatsmart kräver en omställning gällande att tänka för flera dagar. Noggrann planering är nyckeln, men samtidigt måste vi vara mer flexibla för att kunna ta tillvara på den mat som finns.
Vi vill fortsätta utveckla vår nyfikenhet i köket och bli inspirerade av det andra gör, vi får mycket inspiration via sociala medier. Vi vill arbeta för att måltidspedagogiken och måltidens roll i den pedagogiska dagen blir en naturlig del även i skolan, så att arbetssättet inte slutar när barnen slutar förskolan. Vi kommer också bidra med inspiration när kommunens förskolor har studiedagar.
Vi vill gärna delta i fler tävlingar framåt. I tävlingar får vi ett konkret kvitto på att vi gör bra saker, det blir en boost. Det gör också att vårt arbete med maten på förskolan blir uppmärksammat, vilket är roligt. Det tror vi är bra reklam för förskolan och kommunen i stort.
Vi finns på Instagram: @koketblanka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs också en annan delad erfarenhet från Vadstena kommun, om arbetet med Food for Life-konceptet.
Jenny Ingman och Matilda Källstrand, kockar och måltidspedagoger
Förskolan Blanka, Vadstena kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.