• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Mer grönt i magen med enkla grönsaker
Grönsaksbuffé med bland annat rivna morötter, gröna ärtor, majs och svarta oliver.
Delaktighet

Mer grönt i magen med enkla grönsaker

Grundskola • Södermanlands län

Med ett utbud i skolrestaurangen av rena, oblandade grönsaker samt en upptäckarvagn med blandade sallader och rostade rotfrukter hamnar mer grönsaker både på tallriken och i magen.

Vårt mål

Att få våra elever att äta mer grönsaker. Vi vill via skollunchen skapa goda förutsättningar att varje dag äta totalt minst 400 gram frukt och grönt. Eleverna efterfrågar ofta rena grönsaker medan vuxna gärna även ser mer tillagade, smaksatta och blandade grönsaksrätter och sallader. Vi vill ge alla möjligheter att fylla tallriken med grönsaker de gillar.

Så gjorde vi

Vi utökade serveringen med en upptäckarvagn. I den vanliga buffén serverar vi enkla, separat upplagda grönsaker i regnbågens alla färger. Det kan vara ärtor, oliver, tunt skivad polkabeta, små broccolibuketter, vitkålssallad och morot i olika former. I buffén behöver eleverna ofta fatta ganska snabba beslut om vad de vill lägga på tallriken och små kantiner med enkla grönsaker gör det lätt att överblicka vad som serveras.

Efter stoppet vid buffén får eleverna botanisera i upptäckarvagnen. Där finns till exempel rostade rotfrukter, blandade sallader, grönsaksröror och rostade fröer. Utbudet varierar från dag till dag beroende på vad köket behöver ta hand om.

Blandade sallader i upptäckarvagnen

Resultat

Innan vi startade projektet med upptäckarvagnen låg inköpen av grönsaker på drygt 100 gram per serverad lunchportion på kommunens låg- och mellanstadieskolor. På skolan där projektet genomfördes var snittet 160 gram per lunchportion. Efter projektet har skolan ett snitt på cirka 220 gram grönsaker per portion, vilket ger eleverna goda förutsättningar att nå rekommenderat dagsintag på 400 gram frukt och grönt.

Kockarna på skolan bekräftar att fler elever har någon grönsak på sin tallrik. Det är få elever som har en helt tom tallrik när de kommer till den varma maten som serveras efter grönsaksdelen av buffén.

Kökets bedömning är att matsvinnet inte ökat på grund av projektet, utan att det snarare blivit enklare att ta tillvara grönsakerna då mindre läggs upp och blandas.

Upptäckarvagnen skapar även möjligheter för vuxna att vara goda förebilder vid måltiderna.

Blandad sallad i upptäckarvagnen

Det visade utvärderingen

Vi inledde projektet med att följa upp grönsaksinköp för ett kvartal och jämförde med antal serverade lunchportioner. Efter nästa kvartal följde vi upp inköp och servering på samma sätt och kunde då se hur en större mängd grönsaker per portion köpts in. Under projektperioden gjordes ingen mätning av matsvinn.

Efter projektet jämfördes inköpspris samt CO2e per kilo. Kilopriset steg med knappt 50 öre medan CO2e minskade från 1,54 till 1,39 kilo per inköpt kilo livsmedel totalt. Kvartalet innefattar en generell prisjustering vilket gör det svårt att avgöra om projektet varit kostnadsdrivande eller inte.

Våra tankar framåt

När det är tydligt, enkelt och separerat – då hamnar mer grönsaker i magen. Nu vill vi införa modellen på fler av våra skolor för elever i de yngre åldrarna. Till hjälp att bygga upptäckarvagnar har vi kommunens eget snickeri som kan anpassa bygget efter lokalens förutsättningar.

Vi som lämnat erfarenheten

Mat & Måltider, Katrineholms kommun

Frida Segerberg, leg. dietist

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter