• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Nu finns restaurangen på plats i äldreboendet
Restaurangmiljö på äldreboende, festligt pyntad med ballonger och servetter
Måltidsmiljön

Nu finns restaurangen på plats i äldreboendet

Äldreomsorg • Stockholms län

Att erbjuda de äldre på särskilt boende restaurangkänsla under lunchen har blivit mycket uppskattat – och har frigjort resurser för omsorgspersonalen.

Vårt mål

Det är trevligt att gå på restaurang, men för äldre som bor i särskilt boende kan det vara svårt att ta sig till en. Därför ville vi ta restaurangen till de äldre, för att ge dem en positiv måltidsupplevelse.

Så gjorde vi

I samlingslokaler på fyra särskilda boenden har vi öppnat restauranger. Samlingslokalerna används inte vid lunchtid så vi lånar dem och placerat ut en buffévagn och en trevlig salladsbuffé. Maten kommer från ett centralkök. Matgästerna kan välja på tre olika rätter och anhöriga kan köpa mat och äta tillsammans med den boende.

Omsorgen har investerat i buffévagn och andra tillbehör för att skapa en restaurangmiljö. Det är också omsorgspersonal som tar emot maten, sköter restaurangen och fungerar som värd.

Samarbeten

Måltidsservice samarbetar med äldreomsorgen för att driva restaurangerna.

Buffé med grönsaker med mera samt bild på menytavla

Resultat

Merparten av de boende kommer till restaurangen och äter lunch. De äldre äter bättre och de har fått en större valfrihet. De kan bestämma vilken mat de vill äta, tillsammans med vem och vid vilken sittning.

Satsningen har inte krävt några extra resurser, istället har den frigjort tid för omsorgspersonalen. Tidigare kom endast huvudkomponenten klar till boendet och övrigt tillagades på avdelningarna. Nu kommer hela portionen, och omsorgspersonalen kan istället för att till exempel koka potatis eller pasta få mer tid till omvårdnad av de äldre.

Det fungerar bra att vara i samlingslokalerna. De är redan trivsamma och det har bara behövts mindre anpassningar.

Vi trodde att en del av de äldre skulle vara för dåliga för att vilja gå iväg och äta i restaurangen, men en större andel än vad vi trodde går till restaurangen och äter. Det känns väldigt positivt.

Det visade utvärderingen

Vi gör regelbundet kvalitativa intervjuer där omsorgspersonalen frågar de boende hur de upplever lunchrestaurangen och vi får mycket positiv respons.

Vi som lämnat erfarenheten

Camilla Lindström, måltidsutvecklare

Sigtuna kommun

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Måltidsmiljön
    2024-10-30

    Showroom banar vägen för nya måltidsmiljöer

    Genom att få in andra färger, mer textilier och myskänsla har skolrestaurangerna fått ett lyft. Eleverna trivs bättre och äter mer.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter