• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Ökad kunskap om vilt genom lokal vildsvinsjakt
Vildsvin i skogen.
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Ökad kunskap om vilt genom lokal vildsvinsjakt

Verksamhetsövergripande • Uppsala län

450 kilo vildsvinsfärs till kommunens kök blev resultatet av en vildsvinshelg som också satte fokus på viltkkött som råvara.

Vårt mål

Vildsvinen har blivit många utmed Upplandskusten, vilket orsakar stora skador på odlingsmark, trafikolyckor och störningar i tätorterna. För att få kontroll över detta anordnades en helg där fokus låg på att jaga vildsvin samt lyfta fram viltkött som en klimatsmart och närproducerad matråvara.

  • Minska vildsvinsstammen i alla tre deltagande kommuner genom en fokuserad och i tid samordnad jaktinsats med förhoppningen om upprepade samordnade jakttillfällen.
  • Sprida kunskap och kännedom om vilt och då i synnerhet vildsvin som lokalproducerat kött. Vi vill öka kunskapen i såväl skolrestauranger som hos allmänheten om jakt, vilt och det fantastiska viltköttet.
  • Påvisa behovet av och verka för ett fungerande system för avsättning av vildsvinskött för att både öka intresset för jakten såväl som för vildsvinet som livsmedel.

Så gjorde vi

Upprättade en projekteringsgrupp där vi fick in kommunekolog, kostenhet, kommunikatörer från tre kommuner (Tierp, Älvkarleby och Östhammar) samt Jägareförbundet och slakteri.

Kommunens roll i projektet är att tillsammans med övriga kommuner och jägarförbundet uppmärksamma jakthelgen.

Kommunen betalar provtagningen av trikiner och cesium på de vildsvin som skänkts till projektet via Strömsberg slakteri och betalar för styckningen och övrig hantering av köttet. Kommunerna och Jägarförbundet lottar ut priser bland dem som anmäler att de ska delta i jakten. De jägare som väljer att skänka ett eller flera vildsvin får en enkel gåva som tack.

Samarbeten

Lokalt slakteri och Svenska Jägareförbundet.

Resultat

Resultatet blev över förväntan föregående år då vi fick 450 kilo vildsvinsfärs till Tierps kommun.

Det finns också lärdomar och saker att utveckla:

  • Många jägare engagerade sig men de behöver veta om vildsvinshelgen i god tid.
  • Upplevs som att det varit två läger bland jägarna, de som varit positiva och de som ifrågasatt hela satsningen.
  • Kommunernas mark är mest tätortsnära och lämpar sig inte för jakt, annat än att dreva igenom. Annars är det utarrenderat, inga särskilda rapporter finns om jakt på kommunal mark. Uppsamlingsplatserna fungerade dåligt, mer info hade behövts gällande var man skulle lämna.
  • Vi måste få till en bättre kommunikation ut och se över inrapportering. Inför fler satsningar bör också båda jaktförbunden vara delaktiga.
  • 57 vildsvin inlämnade till slakteriet. Några fick kasseras på grund av felskjutningar eller höga cesiumhalter.
    • 39 Tierp (varav 6 kasserades) blev 450 kilo färs.
    • 10 Älvkarleby (varav 1 kasserades) blev 110 kilo färs.
    • 8 Östhammar (varav 0 kasserades) blev 80 kilo färs.

Slakteriet åkte till SVA i Uppsala med trikinprover och till Calluna i Gävle med cesiumproverna. Svaren angående trikiner och cesium kom löpande.

Våra tankar framåt

Skolorna vill gärna ha information tidigt för att kunna planera. Detta första år skulle vi bara testa logistiken, till nästa gång kan vi försöka involvera skolorna mer.

Kan vara bra om infon kommer från andra i kommunen, inte bara från kostenheten, det blir en annan tyngd, och gärna även direkt till engagerade lärare om man har en sådan ingång.

Läs mer

En film om vildsvin på menyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., att visa inför servering av vildsvinskött.

Mer info finns också på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten Tierps kommun

Jimmy Kjetselberg, produktionschef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter