• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Röda tråden-arbete ökar intresset för skolmåltiderna
Elev framför ett flertal kor i en ladugård.
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Röda tråden-arbete ökar intresset för skolmåltiderna

Förskola, Grundskola • Östergötlands län

Elever som är mer nyfikna på salladsbordet och ett bättre samarbete mellan kök och skola

– det är två effekter av Röda tråden-arbetet.

Vårt mål

Vi ville förbättra samarbetet med barn- och utbildningsförvaltningen för att utveckla samverkan kring måltiderna. Målet är mer hållbara, hälsosamma måltider som också är integrerade och trivsamma.

I kommunens strategiska plan anges av vi ska verka för att kommuninvånarna har hälsosamma levnadsvanor i enlighet med det nationella folkhälsomålet om goda levnadsvanor. Kostenheten vill arbeta tydligt för att uppnå det målet.

Kommunen arbetar med Agenda 2030, så även kostenheten. Att integrera måltiderna i skolans verksamhet skapar ett mervärde. Mer mat i magen ger bättre förutsättningar till lärande och mer lugn och ro i skolan. Eleverna kan etablera goda matvanor. Att minska matsvinnet är också ett uttalat mål i Agenda 2030.

Så gjorde vi

Kostenheten presenterade en idé för barn- och utbildningsförvaltningen om ett Röda tråden-arbete. Röda tråden blir ett arbetssätt som sammanfattar och inkluderar mycket av det utvecklingsarbete som sker inom måltiderna. Målsättningen med Röda tråden-arbetet är:

  • Göra eleverna medvetna om hur maten påverkar hälsan och miljön.
  • Att lära sig vart maten kommer ifrån och hur den produceras.
  • Att måltiden i skolan ska vara lustfylld och att eleverna äter mer för att få en bättre skoldag.

En förskola och tre skolor nappade på idén och en tätare samverkan startade. Röda tråden ska löpa från förskolan till årskurs 9.

Kostenheten har haft regelbundna möten med barn- och utbildningsförvaltningen för att lägga upp arbetet och regelbundet stämma av. En Röda tråden-plan lades upp med olika aktiviteter inom mat och pedagogik, från förskolan upp till årskurs 9. Att arbeta tematiskt med olika grönsaker för att skapa lust att prova nya smaker, är ett exempel. För skolans del har Röda tråden-arbetet också inkluderat samverkan med och studiebesök hos lokala livsmedelsproducenter för att lära mer om var mjölk, honung, fisk och andra livsmedel kommer ifrån.

Förskolan och F-6 skolor har gått olika steg inom måltidspedagogisk utbildning.

Resultat

Detta är ett ständigt pågående arbete. Det har blivit ett bättre samarbete mellan kostenheten/kök och skolan. Från skolans håll finns ett större intresse för måltiderna.

Glada barn/elever har uppskattat de aktiviteter och studiebesök som genomförts. Det finns en större nyfikenhet kring salladsbordet eftersom vi jobbat mycket med grönsaker.

Fler skolor/rektorer vill ansluta till Röda tråden.

Utmaningar

Tiden, det gäller att få skolan att prioritera att prata om måltider och boka in aktiviteterna som hör till Röda tråden.

Kostnader, framförallt för bussresor ut till olika aktiviteter.

I sociala medier

Följ gärna oss i Söderköping på Instagram: @matglädje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten Söderköpings kommun

Eva-Lott Blixt, kostchef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter