• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Sagobok för minskat matsvinn i förskolan
Tre sidor ur sagoboken, där man ser figurerna Smakus, Smaskens och Svinnis
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Sagobok för minskat matsvinn i förskolan

Förskola • Dalarnas län

Barnen vill inte mata figuren Svinnis som bor i sopkorgen. Genom en sagobok lär sig förskolebarn om hur matsvinn kan undvikas.

Vårt mål

Att minska matsvinnet och underlätta för pedagoger i förskolan att tillsammans med barnen reflektera kring matsvinn.

Så gjorde vi

Som en del i en större satsning för att minska matsvinnet i kommunens verksamheter skapade vi ett pedagogiskt material för förskolan i form av en sagobok. I boken möter läsaren figurerna Smakus, Smaskens och Svinnis. Smakus är en figur som är lite försiktig när det gäller nya livsmedel och vill smaka först. Smaskens tar däremot alltid för mycket mat. I sopkorgen bor Svinnis, som växer sig stor när det slängs mat i onödan.

Vi använder tryckta exemplar av boken på kommunens förskolor och pedagogerna läser boken med barnen. På ett fantasifullt sätt berättar boken om hur viktigt det är att ta vara på de livsmedel som produceras och hur viktigt det är att alla gör sin del för att minska matsvinnet. Det är viktigt att barnen känner sig delaktiga och får diskutera det som händer i boken – och hur de själva gör när de äter på förskolan och hemma.

Samarbeten

Arbetet är ett samarbete mellan kostenheten och den pedagogiska personalen på förskolorna.

Sagoboken har tagits fram inom nätverket ”Offentlig gastronomi i Dalarna” där samtliga offentliga kostorganisationer i Dalarna finns med. Vi har också samarbetat med Dalaavfall genom projektet ”minska matsvinnet i Dalarna” som finansierade sagoboken.

Resultat

Både pedagoger och förskolebarn tycker om och använder sagoboken. Barnen är måna om att inte slänga mat och mata Svinnis så att han blir stor.

Matsvinnet i kommunens verksamhet minskar, som ett resultat av vår större satsning där sagoboken är en del. Jämfört med 2019 slänger vi nu 8,7 ton mindre mat per år.

Utmaningar

En utmaning är att få alla pedagogiska verksamheter inom kommunen att låta ämnet och sagoboken få ta plats inom den dagliga pedagogiken.

Våra tankar framåt

Vi hoppas att boken kommer användas mycket och bidra till arbetet mot matsvinn i samtliga förskoleverksamheter.

Läs mer

Se ett SVT-reportage om sagoboken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., från en förskola i Mora kommun.

Vi som lämnat erfarenheten

Mora kommun

Andreas Hermansson, kostchef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter