Grundskola, Gymnasium • Skåne län
Fina, fräscha skolrestauranger där eleverna trivs och äter mer – det är resultatet av Klippans kommuns koncept för att med relativt små medel uppdatera måltidsmiljöer. Skolrestaurangerna har också blivit samlingsplatser för pedagoger och fina måltidsmiljöer underlättar vid rekrytering av personal.
Måltidsmiljöerna i våra skolor behövde en uppdatering. Vi ville skapa ett ställe att träffas på, där man trivs, och få till en mer hemlik och gemytlig miljö. För gymnasiet, Åby, ville vi också skapa en skolrestaurang mer anpassad för äldre elever – som känns inbjudande och tar tillvara trender som återbruk och nischat språkbruk. Vi ville också etablera ett nytt koncept, få utrymme för våra "prova på-öar” och låta grönsaker komma mer i fokus. Vi startade med att göra om på en skola, Åbyskolan, och genom den fick vi ett referensobjekt, som vi sedan utgått från när fler skolrestauranger har uppdaterats.
I samråd med fastighetsavdelningen drog arbetet igång. Tillsammans med en inredningsarkitekt gick vi igenom förutsättningar och drog upp riktlinjer. Inga stora ombyggnationer var aktuella, utan det handlade om att med relativt små medel kunna göra stora förändringar och sätta ett koncept. Några viktiga områden för förändringen var att ta fasta på Klippans historia som bruksort, och genom det slå an en mer "industriell" och rå ton. Det resulterade i:
Den kommunala Hanterverksgruppen var en stor tillgång i förändringsarbetet och hjälpte till rent praktiskt.
Vi har arbetat med arkitekt, inredningsarkitekt, grafisk formgivare, tryckeri, ljusdesigner, gardinspecialist, skyltdesigner och storkökskonsult.
Uppdaterade, fina skolrestauranger som vi är stolta över, och där vi upplever att eleverna trivs och äter mer. Det har också blivit en samlingsplats för pedagoger.
Genom dessa förändringar visar vi att vi satsar på måltidsmiljöerna (och måltiderna) vilket är positivt även när vi ska rekrytera personal. Det har också blivet ett skyltfönster utåt och lett till ett flertal studiebesök där andra kommuner har velat få inspiration och tips.
Vi har ingen förstörelse eller klotter.
Sju av åtta skolrestauranger är nu uppdaterade. Vi räknar med att gå vidare och göra den återstående enligt samma koncept.
Om konceptet som får måltiden att blomma och gästerna att trivas.
Reportage från studiebesök i Klippan, med tema måltidsmiljö.
Vi finns på Instagram: @klippan_mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Måltidsenheten, Klippans kommun
Lill Spenninge, måltidschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.