Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

 • Skolmåltiden i centrum på konferens och mässa om hållbara offentliga måltider


  Den 14 juni finns MATtankens projektledare Eva Sundberg med i Södertälje, när MatLust Utvecklingsnod bjuder in till en heldagskonferens. Temat är 'ett hållbart skolmatssystem'. Parallellt pågår en livsmedelsmässa med hållbarhetsfokus.
 • Montage av fyra bilder från ett frukostbord: hjärtformade bröd, juiceglas på en bricka, uppskurna grönsaker, någon gräddar våfflor.

  Hotellfrukost och Nobelfest – aktiviteter och måltider går hand i hand på vårdboendet Boken


  På Boken i Mjölby kommun får de äldre guldkant i vardagen genom aktiviteter kopplat till måltider. Azra Redzepovic, enhetschef på vårdboendet berättar om hur väl samarbetet fungerar mellan avdelningarna och tillagningsköket, som exempelvis när man genomförde en uppmärksammad och uppskattad ”hotellfrukost”.
 • Anette Gustawson på sin gårdsplan tillsammans med besökare i vita skyddsdräkter.

  Temadag med fokus på mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost


  Lagom till vårens kosläpp bjöd MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm in till en temadag om mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost. Färden gick till Billinge gård utanför Norrtälje där mjölkbonden och entreprenören Anette Gustawson helhjärtat och stolt visade upp sin verksamhet.
 • Personal lägger upp portioner på tallrikar. På bilden syns en hand som fördelar ärtor och andra grönsaker.

  I år kommer livsmedelsbudgeten inte räcka till!


  Kostnaden för livsmedel till offentlig sektor har ökat med 10-16 procent i år och fler prishöjningar är att vänta i höst. Men hittills har få kommuner och regioner utlovat kompensation till måltidsorganisationerna i årets budget, för de höjda priserna på livsmedel. Detta är en av de saker som framkom i MATtankens studiosamtal, fredag den 29 april.– Det är svårt, kanske rentav omöjligt, att spara in de ökade kostnaderna. Livsmedelsbudgeten räcker helt enkelt inte till, säger MATtankens Eva Sundberg och pekar på risken att offentliga måltider tappar i kvalitet.
 • Bild på vykortsframsida och -baksida.

  Så beställer du vykort!


  – Vem vill du bjuda in till firandet av årets Offentliga måltidens dag? Vi har tagit fram ett vykort som verksamheter i kommuner och regioner gärna får använda! berättar kommunikationssamordnare Anna Kim-Andersson.
 • Tre personer tittar in mellan några draperier, in i ett utrymme i anslutning till ett storkök.

  Lärarstudenter vid Malmö universitet erbjuds unik kurs om skolmåltidens möjligheter


  Istället för att se lunchen som en isolerad aktivitet finns det många fördelar med att se skolmåltiden som en naturlig del av undervisningen. Men vad är det som krävs för att perspektivet ska skifta? Ett sätt för den som vill åstadkomma förändring är att vända sig till blivande lärare. Det har man gjort i Malmö där studenter på Malmö universitets lärarutbildning sedan flera år erbjuds en fördjupningskurs – om skolmåltiden som pedagogiskt verktyg.
 • Summering, tematräff 3: Restaurangmiljön


  Att modernisera och utveckla skolans måltidsmiljö kan göras på olika sätt. Att passa på i samband med renovering eller ombyggnation är naturligt. Men även mindre förändringar när det gäller inredning kan ge stora effekter. Rumsavdelare, väggdekorationer, möbler, belysning, tyger och växter. Verktygen att jobba med är många. Att involvera matgästerna är också viktigt.
 • Personer som arbetar i ett kontorslandskap.

  Webbkommunikatör till MATtanken, visstidsanställning


  Är du kommunikatör och vill bidra till samhällsnytta? Känner du dig hemma på webben och i sociala media? MATtanken utlyser nu en ettårig tjänst som webbkommunikatör.
 • Bild från ett storkök. En kock har sopptallrikar framför sig på ett arbetsbord.

  De offentliga måltiderna påverkas starkt av prishöjningarna på livsmedel


  Det är kraftigt höjda priser som just nu drabbar de offentliga måltiderna och detta får direkta konsekvenser. – Vi har inlett arbetet med att göra en översyn för att parera för höjningarna. Nya rutiner införs inom flera områden, berättar Anna Cederberg, måltidschef i Lekebergs kommun.
 • Traktor som sår, på en åker.

  Studio MATtanken lyfter frågan om kostnadsökningar i livsmedelskedjan


  En högaktuell fråga för offentliga måltider är de kraftigt höjda priserna på livsmedel som just nu aviseras. Hur ser situationen ut? Hur påverkas offentliga måltider?

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post