Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Montage: En artikelsida från tidningen ÖstgötaCorren och en bild över nyrenoverad skolmatsal i Boxholm.

  Måltiden ska vara en av dagens höjdpunkter i Boxholm


  Coronpandemin har påverkat Sveriges måltidsorganisationer på olika sätt. I Boxholms kommun pausades exempelvis måltidsorganisationens planer på utbildningssatsningar 2020. En studieresa till England blev inställd och aktiviteter som var inplanerade för äldreomsorgen flyttades fram. Istället blev det större fokus måltidsmiljön.
 • Livsmedelsverkets måltidsmodell som bildar ett pussel med orden: Säkert, god, integrerad, näringsriktig, miljösmart, trivsam

  Temaartiklar: Måltiden är mer än maten på tallriken


  Matgästens upplevelse av måltiden påverkas av mer än maten på tallriken. Inte minst måltidsmiljön är av betydelse. En måltidsmiljö som har trivsam utformning/inredning och där man känner sig väl bemött skapar förutsättningar för en positiv helhetsupplevelse av måltiden.
 • Ett anteckningsblock och en penna på ett bord med orden: Offentliga måltidens dag 2021, planera, boka in osv.

  Dags att planera för Offentliga måltidens dag 2021


  – Torsdagen den 21 oktober 2021 är det Offentliga måltidens dag. Boka in dagen i almanackan redan nu. Oavsett om din måltidsorganisation var med redan förra året, eller om det blir premiär för i år: Kom och var med och fira! säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
 • ”Om det uppstår en krissituation har vi redan etablerat kontakt”


  Pandemin har gjort att intresset för lokalproducerat och svenska livsmedel har ökat. Fler kommuner börjar också fundera över sin krisberedskap och kopplingen till vad som går att köpa i närområdet. En kommun som varit tidiga med att ha lokala leverantörer i sin krisberedskapsplan är Munkedals kommun.
 • Temartiklar: Måltidsorganisationer bidrar till levande landsbygder


  Genom att lära känna sin bygd och de producenter och företag som finns lokalt har flera måltidsorganisationer i Sverige kunnat bygga relationer som gör att de kan få tag på närproducerade varor. Samtidigt stöttar de det lokala näringslivet och skapar möjligheter för levande landsbygder, året om.
 • Foto från Kavelbrogymnasiets kök

  Förslag om förbättrad statistik över inköp av livsmedel till offentlig sektor


  Förbättrad statistik över inköp av livsmedel till vård, skola och omsorg, för att kunna följa upp hur hållbar konsumtionen är i offentlig sektor. Detta är ett av de förslag som lyfts fram i Jordbruksverkets nya rapport Hållbara livsmedelssystem – definition, pågående initiativ och förslag på åtgärder.
 • En form med lasagne.

  "Nu tar vi nästa steg för att främja användningen av vildsvinskött i offentliga kök”


  MATtanken har fått nya pengar från det så kallade vildsvinspaketet för att jobba vidare med vildsvinsfrågan åren 2021–2022.– Det finns ett fortsatt behov av att genomföra olika insatser och ta ett nationellt grepp över de erfarenheter och den kunskap som finns kring arbetet med att få in mer vildsvinskött i offentliga kök, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
 • Vy från webbinarium. Syns på bilden gör Rebecka Beiersdorf, Anna Svartsjö, Linda Bjarle.

  Vikten av rätt information vid inköp och upphandling


  Vilken produktinformation behövs? Jo, utöver exempelvis vikt och innehåll är frågan om ursprunget viktigt. Detta lyfte Kost och Närings fokusgrupp upphandling, som MATtanken samarbetar med kring den viktiga ursprungsfrågan, fram i samband med ett webbinarium som nyligen arrangerades av GS1 Sweden . Temat var: vikten av rätt information kring olika livsmedel som upphandlas och köps in till de offentliga köken.
 • Sillen gör "come back" i offentliga kök - se webbinariet


  Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så har sillen inte riktigt hittat in till de offentliga köken. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka?
 • Stekt salt sill på buffébord.

  Så blev stekt salt sill en favoriträtt på skolmenyn


  På Skapaskolan i Huddinge är man inte rädd för att prova nya saker. Här har nykomlingen stekt salt sill rentav blivit en av elevernas favoriträtter.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster