Landsbygdsnätverket

Att odla så nära matgästen som möjligt

Strängnäs kommun har startat ett projekt med pallkragsodlingar, som förutom att ge råvaror till köken, också ska ingå i verksamheten för såväl unga som gamla.

I Strängnäs har måltidsorganisationen ett nytt spännande mål om att odla så nära matgästen som möjligt. Det har resulterat i ett samarbetsprojekt med Hornuddens trädgård som är ett lokalt andelsjordbruk som kommunen har avtal om grönsakslådor med. Tillsammans har de nu startat pallkragsodlingar där grönsakerna används i köken. Elva av kommunens verksamheter har valt att vara med från projektstart.

– För att vara väl förberedda och för att komma igång med arbetet på ett bra sätt har alla deltagare fått en grundläggande utbildning i odling av Hornuddens trädgård, berättar Helena Rydgren som är enhetschef för Måltidsservice i Strängnäs kommun. Deltagarna har fått en genomgång i bland annat fotosyntesen, vad som behövs i odlingsprocessen, skillnaden mellan konstgödning och naturlig gödsling och ett jord- till bordperspektiv.

Under ett studiebesök på Hornuddens trädgård fick de som ansvarar för pallkragsodlingarna hjälpa till med Hornuddens odlingar och fick hjälp med att planera sina egna odlingar.

– En viktig fråga har varit att planera odlingarna i pallkragarna för sommaruppehåll. Flera av våra verksamheter har stängt fyra veckor under sommaren och deras lösning blev att odla grödor som kan skördas innan de stänger, berättar Helena.

Tanken är att odlingarna, förutom att ge välsmakande grönsaker, också ska ingå som en del i verksamheten för såväl unga som gamla. Viktigt är att alla ska kunna ta del av odlingarna, även de som är beroende av rullstol eller rullator. I lådorna kommer det spira olika sorters örter som kinesisk gräslök, timjan, rosmarin, basilika och citronmeliss, men även grönsaker som grönkål, sallad och tomater, och såklart smakrika smultron och vackra ätbara blommor.

Mer information om Måltidsservice Strängnäs satsning

Följ odlingarna på Måltidsservice Strängnäs Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt

Helena Rydgren, enhetschef Måltidsservice Strängnäs kommun
helena.rydgren@strangnas.se

Läs mer

Länk till samlingssidan: Många vinster med odling i förskola och skola.

Senast uppdaterad