Landsbygdsnätverket
Staplade konservburkar som täcker en hel vägg.

På bilden syns staplade konservburkar. Bilden har inte anknytning till artikeln. Foto: Pixabay.

Frystorkad mat på krismenyn i Uppsala

I Uppsala kommun pågår ett arbete med att upphandla frystorkad mat, som ett led i kommunens beredskapsarbete.

Offentliga måltider och krisberedskap var temat i Studio MATtanken den 25 mars. I studion medverkade bland annat Anders Sundin, måltidschef i Uppsala kommun. Han berättade att kommunen just nu upphandlar frystorkad mat.

– Detta är en ny företeelse i kommunala verksamheter. Därför väckte det stort intresse i studiosamtalet, säger Eva Sundberg, MATtanken.

Det handlar om frystorkad mat med speciella egenskaper som köps in som ett led i arbetet med kommunens beredskapsplan för livsmedelsförsörjning. Det beräknade värdet för framtida behov av varorna är ca. 13,3 miljoner kronor.

– Avtalet innehåller inte utfästelser att avropa en viss volym under avtalsperioden. Det verkliga utfallet är beroende av vilka behov som uppstår under avtalets löptid, den leverantör som slutligen antas förväntas ha kapacitet att leverera utifrån faktiskt behov, berättar Anders Sundin.

Enligt förfrågningsunderlaget ska leverantören ange två olika frukostar och tre olika luncher/middagar som grund för utvärderingen.

– Vi har gjort begränsningar då det gäller utbudet för att behålla enkelheten, förklarar Anders.

Ett av alternativen för respektive frukost och lunch/middag ska vara fritt från mjölkprotein och gluten samt att det även ska vara vegetariskt. Det kan vara från 6-25 portioner i varje förpackning. Hållbarheten för den frystorkade maten som upphandlas ska vara 25 år.

I upphandlingen ställs krav på att smak och kvalitet ska vara godtagbar. Referens för smak och kvalitet är svensk husmanskost eller motsvarande smaker.

– Det är såklart en utmaning det där med smaken men i en kris handlar det ju inte så mycket om att alla ska tycka om maten utan om att överhuvudtaget få mat, avslutar Anders.

Mer information

Kontakta MATtanken om du vill ta del av hela förfrågningsunderlaget.
Skicka ett mejl till mattanken@jordbruksverket.se

Senast uppdaterad