Landsbygdsnätverket
Smakportioner av musselbulle och potatis- och palsternackspuré med tillbehör.

Musselbullarna med potatis- och palsternackspuré har testlagats vid ett tillfälle. På Offentliga måltidens dag blir det premiär på riktigt. Foto: Lilla Edets kommun.

Lilla Edet provar musselbullar och bjuder in till köksprao

Musselbullar gjorda av färs från musslor är ett nytt livsmedel som matgästerna får smaka i samband med firandet av årets Offentliga måltidens dag i Lilla Edets kommun. Politiker och tjänstepersoner bjuds också in till köksprao denna dag.

Kock i Fuxernasskolans centralkök.

– I samband med firandet serverar vi musselbullar med potatis- och palsternackspuré med sås och tillbehör i förskola, skola och äldreomsorg, säger Camilla Grek, biträdande kostchef i Lilla Edets kommun, som tycker att det ska bli spännande att få veta om rätten går hem hos matgästerna.

Inspiration till att introducera nya sorters sjömat kommer från exempelvis Skövde och Uddevalla kommuner. Där jobbar de offentliga måltidsverksamheterna aktivt för att få in mer svensk sjömat på sina menyer.

Musslan är spännande

– Att prova musselbullar är ett första steg för oss. Musslan är spännande, den kan ätas i många olika former och är ett bra livsmedel. Vi vill gärna använda den som vardagsmat, inte lyxmat. Den är både miljö- och klimatsmart och rik på exempelvis protein och mineral. Det är dessutom en närodlad råvara, berättar hon.

Lilla Edet har totalt 16 kök varav ett centralkök för äldreomsorg och ett för skolan. Totalt lagas 2 000 måltider per dag. I samband med Ofentliga måltidens dag den 19 oktober passar kostenheten på att bjuda in politiker och tjänstepersoner till köksprao.

– Det har blivit en tradition hos oss att erbjuda köksprao. Det finns ett tiotal platser varje år och det brukar alltid vara några som nappar. Köksprao är ett bra tillfälle att visa upp vår vardag med dess möjligheter och utmaningar. Nu ser vi fram emot Offentliga måltidens dag, säger Camilla.

Senast uppdaterad