Foto från vänster; pressbild SLU, pressbild HIR och privat
På måndag klockan 9.00 sänds första avsnittet av AKIS Live på LinkedIn. Målet är att öka förståelsen för vad AKIS är och hur samarbetet mellan lantbrukare, rådgivare och forskare kan stärkas. Och om varför systemtänket blir allt viktigare för svenska lantbruks utveckling.
Denna länk tar dig direkt till eventet på Linkedin. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Måndagen den 5 maj kl. 09.00
Klicka på delta och “påminn mig” så sköter Linkedin resten. Du behöver inte ha ett konto på Linkedin för att titta och kommentera.
Gäster:
🔹 Magnus Ljung, Agronomie doktor på SLU Kompetenscentrum
🔹 Sara Johnson, Seniorkonsult på Hushållningssällskapet Skåne
🔹 Svante Kaijser, styrelseledamot på Ekologiska Lantbrukarna
Jennie Cederholm Björklund
Agricultural Knowledge and Innovation Systems, AKIS, är ett begrepp för olika nätverk eller system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket.
Hur vet vi att kunskapssystemen fungerar? Och hur kan vi bli bättre på att koppla ihop forskning, rådgivning och lantbruk i praktiken? Det är några av frågorna som står i centrum när Landsbygdsnätverket nu lanserar AKIS Live på LinkedIn.
– Vi tycker att detta nya grepp ska bli spännande att testa, säger Jennie Cederholm Björklund, samordnare på Landsbygdsnätverkets kansli som leder sändningarna. Många av de som jobbar med AKIS på olika sätt finns på LinkedIn och vi tror att med regelbundna sändningar första måndagen varje månad kan vi nå dem där.
På svenska översätts AKIS till Agrikulturella Kunskaps- och Innovationssystem och är ett av de begrepp som växer snabbt när den nya jordbrukspolitiken 2023–2027 nu omsätts i praktiken. Varje medlemsstat i EU har fått i uppdrag att utveckla sina system för att stärka kunskapsflöden och samarbeten.
I Sverige samordnas AKIS-insatserna i strategisk plan, EU:s gemensamma jordbrukspolitiken, gemensamt av Jordbruksverket och Landsbygdsnätverket. Arbetet handlar om att förstå hur nätverken ser ut mellan olika aktörer – lantbrukare, rådgivare, forskare och andra – och hur dessa nätverk kan utvecklas för att skapa och sprida ny kunskap och innovation.
AKIS utgör alltså en plattform för utbyte av kunskap och idéer mellan praktik och forskning. Målet är att utvecklingen i lantbruket ska bidra till ökad produktivitet, hållbarhet och konkurrenskraft.
– En del kan tycka att AKIS känns krångligt och det är det vi vill jobba med genom samtal med olika gäster i studion, säger Jennie Cederholm Björklund. Vi vill ta med oss de som tittar på en resa från grunderna till en bättre försåelse hur allt hänger ihop.
Publicerades