• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Guide lägger grunden till en bra måltidsupplevelse
Broschyr med titeln 'Guide för en bra måltidsupplevelse', illustrerad med bilder av matlagning, barn som serveras grönsaker och färdiga maträtter.
Kompetens
Måltidsmiljön

Guide lägger grunden till en bra måltidsupplevelse

Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg, Verksamhetsövergripande • Södermanlands län

Hur upplever matgästen måltiden? Alla medarbetare har varit involverade när ett nytt verktyg har tagits fram – en guide som ska höja kvaliteten på måltiderna och öka nöjdheten.

Vårt mål

Vi vill ha fler nöjda gäster. Målet är att skapa en bra måltidsupplevelse för alla våra matgäster i förskola, skola och särskilt boende.

För att göra det ville vi ta ett helhetsgrepp om måltidsupplevelsen och skapa en gemensam syn på vad en bra måltidsupplevelse är. Vi ville ta fram ett verktyg för att se nuläge och förbättringspotential i våra verksamheter.

Så gjorde vi

Vi tog fram verktyget Guide för en bra måltidsupplevelse. Det skedde i flera steg.

Paul Svensson, kock, i en köksmiljö
  1. Starten blev en workshop med alla medarbetare i måltidsverksamheten. Paul Svensson var inbjuden att föreläsa om FAMM, The Five Aspects Meal Model. Efter inspirationsföreläsningen fick medarbetarna i smågrupper diskutera vad en bra måltidsupplevelse är, utifrån de fem aspekterna i FAMM: produkten, rummet, mötet, styrsystemet och stämningen. Medarbetarna tog fram förslag på förbättringar i våra verksamheter och sina bästa tips för en så bra servering som möjligt. De fick även skriva ner tre saker som de själva kan förändra redan i dag, för att skapa en bättre måltidsupplevelse och höja kvaliteten för sina matgäster. Det var enbart för deras egen utveckling och inget de behövde dela med någon annan.
  2. Vår ledningsgrupp sammanställde det som kom fram vid workshopen och alla arbetsgrupper fick diskutera detta vidare på arbetsplatsträffar.
  3. Ledningsgruppen tog sedan fram förslag till vårt verktyg, som heter "Guide för en bra måltidsupplevelse". Våra tio teamledare, som arbetar som kökschefer i våra kök, har varit med under resans gång och kommit med revideringsförslag. Vi har även testat guiden i flera kök för att sedan göra de slutgiltiga ändringarna.

Arbetet landade i tre guider – en för förskola, skola och en för särskilt boende. De innehåller:

  • Syfte med guiden
  • Arbetsinstruktioner och uppföljningsplaner
  • Tips & trix kring matlagning och servering
  • Checklista som ska användas när enhetschef tillsammans med ansvarig kock/teamledare går gästens väg i varje kök. Checklistan innehåller punkter som vi på Måltidsservice tillsammans har kommit fram till är viktigt för en bra måltidsupplevelse, utifrån FAMM.

Resultat

Nu har vi ett material att använda. Hittills har guiden mottagits bra. Det är en bra vägledning för alla och skapar tydlighet i våra gemensamma mål.

Vi har bara börjat använda guiden och det kommer att ta tid att gå gästens väg i alla våra 70 kök. Målet är att hinna med det under år 2025.

Efter att ha gått gästens väg tas en åtgärdsplan fram och man sätter tillsammans en prioriteringsordning. Vissa åtgärder kan göras direkt på plats, till exempel att flytta om något i serveringen för att förbättra flödet, medan andra åtgärder behöver mer planering och kanske inköp.

Ett bord med små serveringsskålar fyllda med grönsaksstavar och rödbetsdipp, placerat i en ljus matsal

Våra tankar framåt

När vi har gått gästens väg i alla kök har vi ett bra utgångsläge och kan skapa åtgärdsplaner för alla kök, för att skapa förbättringar. Planen är att kontinuerligt gå gästens väg för att följa upp de förändringar som vi gör på varje ställe.

Parallellt med detta arbete håller vi på och tar fram ett koncept för våra måltidsmiljöer, som blir en vägledning när vi arbetar med förbättringar i måltidsmiljön, som möblering, ljuddämpning, inredning, skyltning, porslin och mycket mer.

Läs mer

Följ oss gärna på Instagram: @maltidsservice_nykoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Cattis Stridh, verksamhetsutvecklare

Nyköpings kommun

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter