Förskola, Grundskola, Gymnasium, Verksamhetsövergripande • Västerbottens län
Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.
Vi ville flytta ansvaret för att godkänna specialkoster från köken och standardisera arbetssättet.
Först fick vi ett politiskt uppdrag att se över specialkoster och anpassade måltider. Därefter skapade vi en remissgrupp med 15 kök i verksamheten. Vi hade Kost & Närings rekommendationer som grund och skapade en handbok.
Handboken är uppskattad av många. Utvärdering av handboken visar att den underlättar vardagen för många kök, bland annat genom att det är lätt att göra rätt. Nu behöver färre specialkoster tillagas då vi kan ersätta enstaka allergier med dagens vegetariska alternativ och eftersom vi infört en laktosreducerad meny.
Här nedan är några exempelsidor ur handboken. Vill du ta del av handboken som pdf? Mejla mattanken@jordbruksverket.se
Måltidsservice, Umeå kommun
Maria Svensson, områdeschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.